Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

A szomszéd füve mindig zöldebb?

| Köves Andrea | Zöld Sopron

Aki olyan szerencsés, hogy kertes házban él, az minden bizonnyal szívesen tölti idejét a zöldben. Ám a szép gyep rendszeres gondozást igényel.

– Előbb vagy utóbb elérkezik az idő, hogy a meglévő gyepet felújítsuk, újratelepítsük vagy egy új gyepfelületet hozzunk létre – kezdte Horváth Gábor, a Roth Gyula Szakiskola kertészeti tangazdaságának vezetője. – Adódik a kérdés: gyepszőnyegre vagy inkább fűmagra essen a választásunk? 

A szakember szerint ápolt, gyomoktól mentes, üde zöldfelületet tudunk kialakítani azonnal a gyepszőnyeg segítségével, előnye, hogy tavasztól őszig bármikor telepíthetjük. Érdemes jól előkészíteni a terepet, hiszen a felszedéstől számítva legfeljebb 2 napunk van arra, hogy lefektessük a kijelölt talajra. A terep előkészítése megegyezik azzal, mintha fűmagot szórnánk a területre, tehát sima, egyenletes, kellően tömörített talajra van szükség, amit gereblyével felérdesítünk, és benedvesítünk, hogy a gyökerek minél előbb meg tudjanak kapaszkodni. Költségnövelő, ha a telepítés előtt vakondhálót rakunk le, és öntözőrendszert építünk ki, de később ezzel csökkenthetjük az ápolási munkát. A telepítésénél a gyeptéglát mindig kötésben rakjuk, szorosan kell illeszkedni az egyes elemeknek. Ne hagyjuk kiszáradni, meleg nappalok esetén érdemes többször is öntözni. Ha barna, elsárgult foltok jelennek meg, az azt jelenti, hogy a tömörítés nem volt elégséges, vagy nem kapott elég nedvességet. Ha a gyökerek elérik a 10–15 centiméteres mélységet, a gyep igénybe vehető. Évente szükséges a szellőztetés, a műtrágyázás, a rendszeres öntözés és nyírás.

– Ha a fűmag mellett döntünk, akkor a talaj előkészítése hasonló módon történik, mint a gyepszőnyegnél – tette hozzá Horváth Gábor. – A vetés előtt vagy azzal egy időben érdemes kezdő trágyát kijuttatni. A szórás történhet kézzel vagy géppel. Már vannak erre alkalmas, egészen egyszerű és olcsó eszközök, melyek az egyenletes kiszórást megkönnyítik. A kiszórt fűmag mennyisége mintegy 20 gramm/ négyzetméter legyen. A magokat a talaj felső rétegébe óvatosan gereblyézzük bele, majd hengerrel tömörítsük!

Két dolog kiemelten fontos: a rendszeres fűnyírás 6–8 centiméter vágásmagasságra, illetve a hajnali, kora reggeli öntözés, mihelyt beköszönt a melegebb idő.

Kapcsolódó cikkek

Barangolás a természetben

Barangolás a természetben

2024. 04. 17. | Madarász Réka

A Fertő–Hanság Nemzeti Park idén is változatos programokkal készül a természet és a kalandok szerelmeseinek. A már megszokott gyalog- és kerékpáros tú...