Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

A szelektív gyűjtő­szigetek használata

| Munkatársunktól | Zöld Sopron

Egy magyar háztartás évente átlagosan körülbelül 387 kilogramm hulladékot termel. Nem mindegy, hogy ez hova kerül, ugyanis a jelentős része szelektíven gyűjthető…

Az egyik legfontosabb lépés a fenntarthatóság és a természetes környezet védelme felé vezető úton a háztartási hulladék szelektív gyűjtése, amelyre a házhoz menő rendszerű sárga- és kékzsákos gyűjtés mellett tökéletes lehetőséget biztosítanak a szelektív gyűjtőszigetek. Ahhoz, hogy a gyűjtőszigetek használata sikersztori legyen, néhány szabályt be kell tartani.

A legfontosabb, hogy csak azok a hulladékfajták kerülhetnek az adott konténerekbe, amelyek belevalók. A konténerek oldalára ragasztott útmutatók mellett az STKH honlapján (www.stkh.hu) is tájékoztató anyagok segítik a szelektív hulladékgyűjtést.

Hasznos kiindulási pont, ha már rögtön megnézi, hogy a kidobásra szánt dolog csomagolási hulladéknak számít-e, hiszen csak ezek dobhatók a szigetek konténereibe. Tartsa szem előtt azt is, hogy a lapítva, szárazon átadott hulladék kezelése az igazán hatékony!

A műanyag, a fém és a társított karton (Tetrapak) csomagolási hulladék ugyanabba a konténerbe dobható, ugyanis a begyűjtés után a hulladék további válogatásra kerül. A papírhulladék és az üveghulladék számára külön-külön gyűjtőt jelöltek ki.

A gyűjtőszigetek konténerei mellé tilos hulladékot lerakni, még akkor is, ha azok már beteltek. A kulturált lakókörnyezet megóvása közös érdekünk, a hulladék konténerek mellé helyezéséért pénzbírság szabható ki.

A válogatottan gyűjtött hulladék elhelyezésére a szelektív gyűjtőkonténeres rendszer mellett a családi házas övezetekben a házhoz menő zsákos gyűjtés, a társasházak elkülönített gyűjtése és a zöldvarok is rendelkezésre állnak.

Kapcsolódó cikkek

Sopron üde színfoltjai

Sopron üde színfoltjai

2024. 04. 10. | Köves Andrea

Zöld Sopron – méltán viselheti ezt a jelzőt városunk nem csupán a Soproni-hegység ölelte, páratlan természeti környezete miatt, hanem üde parkjainak é...