Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A levendula az év gyógynövénye
A levendula nyugtalanság, álmatlanság és emésztési panaszok kezelésében bizonyítottan hatásos

A levendula az év gyógynövénye

| Munkatársunktól | Zöld Sopron

A levendulát választotta a 2018-as év gyógynövényének a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság (MGYT) Gyógynövény Szakosztálya.

A valódi vagy keskenylevelű levendula örökzöld, évelő, mediterrán eredetű félcserje. Napjainkban a legkedveltebb gyógynövények egyike. A Magyar Gyógyszerkönyvben szárított virága és a belőle nyert illóolaj is szerepel.


Nyugtalanság, álmatlanság és emésztési panaszok kezelésében hatásosságát tudományos bizonyítékok igazolják. Jelenleg vizsgálatok folynak ígéretes antibakteriális, antioxidáns, sebgyógyító, gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító hatásaival kapcsolatban. Illóolaját az aromaterápiában is használják, valamint a kozmetikai ipar fontos alapanyaga.


Már az ókorban is használták sebek fertőtlenítésére – erre utal a növény latin neve is (a lavare jelentése: mosni) –, valamint álmatlanság kezelésére. Ma már nehezen eldönthető, hogy az ókorban–középkorban a jelenleg elterjedt keskenylevelű levendulát vagy valamelyik rokon faját használták-e. A levendula hazai ipari célú termesztését Franciaországból származó tövek telepítésével 1920-ban Bittera Gyula indította el a Tihanyi-félszigeten.

Kapcsolódó cikkek

Barangolás a természetben

Barangolás a természetben

2024. 04. 17. | Madarász Réka

A Fertő–Hanság Nemzeti Park idén is változatos programokkal készül a természet és a kalandok szerelmeseinek. A már megszokott gyalog- és kerékpáros tú...