Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A kor a fáknál is csak egy szám...
A Roth-technikum végzős diákjai minden évben elkészítik vizsgaremekeiket: rendre születnek gyönyörű komódok és igényes bortartók fából, de találkozott már a vizsgabizottság csocsóasztallal vagy kézzel csiszolt, barokk székkel is.Fotók: dr. Göncz Balázs, Roth-technikum

A Roth-technikum faiparos diákjai is szép szakmai sikereket érnek el

A kor a fáknál is csak egy szám...

| Szilágyi Andrea | Zöld Sopron

A fát mint alapanyagot nem csak egyszer használhatjuk fel. A soproni Roth-iskola diákjai a fa számos felhasználási módját ismerik meg a faipari technikusi képzésen.

Egy fának ezer útja lehet, a történetének kétségtelenül fontos állomása, amikor kivágják. Eddig akár száz, egyes egyedeiknél több száz év is eltelhet. – Az ipar szempontjából a törzs vágáslaptól számított alsó hat métere a legértékesebb – kezdte dr. Göncz Balázs, a Roth-technikum oktatója. – Ahogy feljebb haladunk, már vékonyodhat, esetleg tekeredhet is a fa. Éppen ezért az iparág az alsó részt hasznosítja a legnagyobb arányban.

Az évek múlásával hozhatók kapcsolatba bizonyos fajok belső elszíneződései is. Ezt külső hatás is kiválthatja, de ha például a kőrist és a bükköt nézzük, akkor ezek az adott fajra jellemző elváltozások. Sokan nem szeretik, ha az elkészült bútor megjelenése nem egyszínű, mások viszont kifejezetten keresik az ilyen alkotásokat, hiszen teljesen más lesz az esztétikai hatás. Ez az érett fa alapanyag egyik sajátossága. Fontos megjegyezni, hogy az érett fából készült bútorok műszakilag nem rosszabb állapotúak, mint a fiatalabbakból alkotott társaik. Sőt, az idősebb fa sok esetben jobb műszaki tulajdonságokkal rendelkezik.

A régi időkhöz képest nagyon sokat fejlődtek a faipar termékei: manapság már szinte bármilyen elképzelést, egyedileg választott színekben is meg tudnak valósítani a szakemberek a modern technológiáknak köszönhetően. Az idő előrehaladtával a faiparos szakma nem veszített a népszerűségéből: a diákok előszeretettel választják a faipari technikusi képzést Sopronban, az osztályok általában teljes létszámmal indulnak. – Szakmát választók és szakmabeliek gyermekei – akik szintén szeretnék elmélyíteni a tudásukat – is felkeresnek minket. A szakmai elhivatottság és a gondosan felépített oktatói munka pedig minden esetben megtérül: az idei SzakmaSztár verseny faipari technikusokat megmérető versenyszámában az első kettő helyezést a Roth-technikum diákjai hozták el – ismertette az oktató.

Ne feledjük, hogy a fát mint alapanyagot nem csak egyszer használhatjuk fel! A régi, elhasznált bútorokat, fából készült tárgyakat ne dobjuk ki, hiszen számtalan módon újjá is születhetnek – ne a kandalló jusson eszünkbe először! Gondoljunk csak az egyszerű háztartási eszközökre, mint egy fakanál vagy egy vágódeszka! De készíttethető belőlük kedves dekoráció, ékszer vagy telefontartó is. Mindemellett ne feledkezzünk meg a felújításokról sem! Ezekkel az ötletekkel is segíthetjük a fa mint anyag körforgását. – Én úgy látom, hogy egyre lelkesebb az ifjúság, és egyre jobban érdekli őket a szakma. Nemcsak ülnek az órákon, hanem többet szeretnének tudni: jobban megismerni a fa életútját és felhasználási lehetőségeit – zárta dr. Göncz Balázs.

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Erdei találkozási pont

Erdei találkozási pont

2024. 06. 12. | Köves Andrea

Felavatták a hétvégén a Károly-kilátóval szemben található Z-, azaz Zérókövet, amely a soproni természetjárók összetartozását jelképezi.

Virágos erkélyek

Virágos erkélyek

2024. 06. 12. | Madarász Réka

A növények amellett, hogy barátságosabbá teszik az erkélyünket, egyéb hasznot is hozhatnak: távol tarthatják a rovarokat, szúnyogokat. Viszont érdemes...