Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

A kerítésépítés fő szabályai

| Munkatársunktól | Zöld Sopron

A közterületről látható vagy 1,8 méternél magasabb tömör kerítés építése, átalakítása, felújítása a településképi bejelentésköteles tevékenységek körébe tartozik. Olvasónk kérdezett – lapunk utánajárt.

Folytatjuk az elmúlt héten megkezdett sorozatunkat (Szabályok a fák telepítése előtt – legyen közös megoldás, Soproni Téma, 2020. október 4.). Olvasónk ezúttal a kerítésépítés szabályaival kapcsolatban kereste fel szerkesztőségünket. Levelében felvetette: vajon köteles körbekeríteni a telkét? Milyen szabályok vannak érvényben ezzel kapcsolatban? A témában lapunk ismét dr. Sárvári Szabolcshoz, városunk jegyzőjéhez fordult. 

Megtudtuk, alapesetben nem kötelező kerítést építeni. Amennyiben mégis úgy dönt a telek tulajdonosa, hogy szeretne, akkor építései engedélyt ugyan nem kell kérnie, de be kell tartania a Helyi Építési Szabályzat és a településképi rendelet vonatkozó előírásait. Többek között azt, hogy a kerítés illeszkedjen a településrész hagyományaihoz, elsősorban természetes anyagokból – fa, kő, tégla – készüljön. Tájidegen színek alkalmazása nem megengedett. Az újonnan beépülő, valamint az 50 százalékban be nem épült lakótömbben drótfonattal kiegészített, zöld sövénykerítés vagy legfeljebb 60 centiméter magas tömör (beton, kő vagy tégla) lábazatról indított, áttört kerítés létesíthető. A kerítés telekhatáron állhat, ettől eltérni csak domborzati vagy a telek megközelíthetőségét megkönnyítő okokból lehet, valamint akkor, ha ez az utcaképben nem okoz zavaró törést. A teljes felsorolás a www.sopron.hu oldalon érhető el.

– Városunkban a közterületről látható vagy 1,8 méternél magasabb tömör kerítés építése, átalakítása, felújítása azonban már a településképi bejelentésköteles tevékenységek körébe tartozik. A bejelentést a polgármesteri hivatal városfejlesztési osztályához kell benyújtani – hívta fel a figyelmet dr. Sárvári Szabolcs.

Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvény szerint az építéshatóság bizonyos esetekben (például köz- és közlekedésbiztonsági okokból) elrendelheti a telek bekerítését, vagy a kerítés lebontását.

A témakör harmadik részében – szintén olvasónk felvetése nyomán – lapunk annak jár utána, hogy a családi házaknál az árkokat, füves területeket kinek a feladata gondozni.

Kapcsolódó cikkek

Az egészség szolgálatában

Az egészség szolgálatában

2024. 03. 20. | Madarász Réka

Barangolás a gyógyteák világában címmel tartott előadást a közelmúltban Mühl Nándorné a TIT-ben. A gyógynövények nagy ismerőjét arról kérdeztük, hogy...