Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A csodálatos kilátásokért
Tavaly komolyabb rekonstrukciót végeztek a Gloriette-kilátón, a napokban pedig elkezdődött a környezetének rendbe­tétele – például a padok, asztalok újrafestése is. Fotó: Filep István

Jelenleg a látogatókat nyolc soproni kilátó várja, ezeket a TAEG Zrt. kezeli

A csodálatos kilátásokért

| Szilágyi Andrea | Zöld Sopron

Minden tavasszal fokozottan ellenőrzik a Sopronban és környékén található kilátókat a TAEG Zrt. munkatársai. Az a céljuk, hogy a látogatók biztonságban, tiszta környezetben élvezhessék az eléjük táruló látványt.

„Sopron városában, tűztorony tetején kémleltük a várost kettesben, te meg én” – írta Mészáros Lajos A Tűztorony című versében. Azonban nem csak a híres látványosság tetejéről gyönyörködhetünk Sopron látképében.

A Kecske-hegyi újjászületése óta városunk és környéke 9 kilátóval büszkélkedhet, melyek népszerű kiránduló célpontok a helyiek és a turisták körében. Mivel a Károly-kilátón kívül mindegyik építmény fából készült, fontos, hogy az ellenőrzések során mindet egyesével nézzék át a szakemberek. Ilyenkor áttekintik azokat az elemeket, amelyek esetleg meglazultak, végigjárják a lépcsőket, és a korlátelemeket is átvizsgálják.

– Jelen pillanatban a Várhely-kilátó nem látogatható – ismertette lapunkkal Bánáti László, a Tanulmányi Erdőgazdaság (TAEG) Zrt. oktatási és ökoturisztikai igazgatója. – Olyan szerkezeti problémákat tapasztaltunk az egyik felmérésen, amelyek miatt a kilátót kénytelenek voltunk lezárni. Újjáépítésére még keressük a pályázati lehetőségeket, sajnos egyelőre nem lehet megmondani, hogy mikortól lehet újra használni. A többi kilátónál nem merült fel a lezárás gondolata.

A kilátókat egész évben – hetente – ellenőrzik, valamint elvégzik a szükséges felújításokat, javításokat a szakemberek. Tavaly a Gloriette-kilátó esett át egy komolyabb rekonstrukción. – Az oszlopokat, illetve az alsó szint egész szerkezetét ki kellett cserélnünk. Ezután megkezdődött az újrafestés, a favédőszerek felvitele, illetve a kilátó környezetének rendbetétele – folytatta Bánáti László. – Munkatársaink a környéken lenyírják a füvet, és eltakarítják az összegyűlt szemetet, illetve kisebb javításokat is elvégeznek, mint például a tűzrakóhely rendbetétele vagy a padok és asztalok festése.

A szakember hozzátette: tavaly egy nagyobb volumenű helyreállítást végeztek az Ó-Hubertus-kilátónál a Dudlesz-erdőben. Ennek szintén lesz még folytatása idén, az a cél ugyanis, hogy a kilátók a legszebb arcukat mutassák a nyári szezonban. 

Még egy fejlesztés: A Károly-magaslati parkolótól az Erdő Házáig vezető utat felújítják. A három kilométeres szakaszt kiszélesítik a könnyebb közlekedés érdekében. A munkálatokat várhatóan a héten befejezik.

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Ismét ingyenes vizsgálat

Ismét ingyenes vizsgálat

2024. 05. 29. | Madarász Réka

Már a megújult és frissen átadott piacon várja az ingyenes gombavizsgálatra érkezőket Hegedüsné Németh Ildikó. Az elkötelezett gombaszakellenőr szíves...