Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A 2018-as év természetfotója
Nagy Bertold és párja, Aminger Mónika a díjnyertes fotó előtt; a kép a Szárhalmi-erdőben készült

A 2018-as év természetfotója

| Czetin Zoltán | Zöld Sopron

A soproni Nagy Bertold Délutáni pihenő című képe lett idén az év természetfotója. A fekete-fehér alkotás egy macskabaglyot ábrázol, és a fotózás hajnalát idézi.

A délutáni pihenőjét töltő macskabaglyot ábrázoló képpel nyerte el az év természetfotója címet a soproni Nagy Bertold. A pályázatot – amely Magyarország és Közép-Európa legrangosabb természetfotós megmérettetése – már 26. alkalommal írta ki a Magyar Természetfotósok Szövetsége. A díjnyertes alkotás különlegessége, hogy multiexpozíciós technikával készült, ami azt jelenti, hogy a művész két képet fotózott egymásra a helyszínen, amely a Szárhalmi-erdő volt. Az év természetfotója pályázatra idén több mint négyezer kép érkezett, ezeket egy online zsűri értékelte nyilvánosan több fordulón keresztül. Az utolsó kör, amikor a helyezésekről döntöttek, már titkos volt, azért, hogy a díjátadón derüljön ki a végső sorrend.  

– Azt nem lehet előre tudni, hogy egy képnek milyen lesz a sikere – mondta el Nagy Bertold. – Korábban volt már úgy, hogy azt gondoltam, nagyon jó a képem, és az első fordulón sem jutott túl. Azt éreztem, hogy az idei fotó jól sikerült, és nagyon örültem, hogy meg tudtam valósítani, de azt nem hittem volna, hogy ez lesz az év természetfotója.

Nagy Bertold már évek óta a Soproni Fotóklub tagja, szabadidejében foglalkozik a fotózással, ugyanis egy bankban dolgozik.

A „Lenergy – Az év természetfotósa 2018” válogatást 2019. január 21-ig lehet megtekinteni a budapesti Természettudományi Múzeumban. Nagy Bertold további képeit pedig a saját facebook-oldalán is megnézhetik.

Kapcsolódó cikkek

Az egészség szolgálatában

Az egészség szolgálatában

2024. 03. 20. | Madarász Réka

Barangolás a gyógyteák világában címmel tartott előadást a közelmúltban Mühl Nándorné a TIT-ben. A gyógynövények nagy ismerőjét arról kérdeztük, hogy...