Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Zúgó radiátor: ki javítson?
Ha a radiátor a szelep mellett nem melegszik, a legvalószínűbb oka a levegős fűtésrendszer. Fotóillusztráció: Filep István

A csöpögést a leggyakrabban a rozsdásodás okozhatja

Zúgó radiátor: ki javítson?

| Elek Szilveszter | Városi hírek

Mintegy 6400 lakásban biztosítja a meleget a távfűtés városunkban. A rendszert a Sopron Holding Zrt. működteti – hiba esetén a közös képviselők elsőként őket értesítik.

A hivatalos fűtési időszak szeptember 15-től május 15-ig tart. Viszont akkor, ha az átlaghőmérséklet három egymást követő napon 12 vagy egy nap 10 Celsius-fok alá süllyed, a távhőszolgáltatás automatikusan beindul – tudtuk meg a Sopron Holding Zrt. közleményéből.

A szolgáltató kiemelte: a távfűtési rendszerek társasházakban működnek, így a meghibásodások akár több fogyasztót is érinthetnek. Ha probléma van, ajánlott sürgősen felkeresni a közös képviselőt, ugyanis ilyenkor ő intézkedhet.

– Távfűtéses társasházaknál két fűtési módot különböztetünk meg, az egy- és a kétcsöves rendszert – mondta Németh Csaba, az egyik soproni társasházkezelő közös képviselője. – Az egycsövesnél a víz ugyanazon a csövön jut el a fűtőtesthez, amelyiken visszaáramlik. Ekkor általában a radiátorok magántulajdonban, a teljes vezetékszakasz társasházi közös tulajdonban van. A kétcsöves rendszernél a lakások előtt hőmennyiségmérő található, így az ingatlanon belüli csövek, radiátorok a tulajdonosoké, viszont a lépcsőházban lévő fővezetékek a társasház birtokában vannak. Fontos tudni, hogy a közös képviselő javítási munkálatokat csak a társasházi közös tulajdonban végeztethet.

A társasházkezelőket legtöbbször azzal keresik meg, hogy a radiátor nem fűt, csörög-kattog, csöpög, hidegek a csövek. Ez utóbbinak, valamint annak, ha a radiátor a szelep mellett nem melegszik, a legvalószínűbb oka a levegős fűtésrendszer. A fűtőtest ridegségéről tehet a termoszelepek meghibásodása, leragadása is. A csöpögés oka pedig a rozsdásodásra vezethető vissza, amely a hosszú évek alatt kilyukaszthatja a radiátorokat.

A közös képviselők hiba esetén először a Sopron Holding szakembereivel veszik fel a kapcsolatot. Ők megvizsgálják a tulajdonukban lévő gépészeti rendszer működését, és kérésre légtelenítik a fűtési rendszert. Amennyiben ez sem segítene, a tulajdonosnak szerelőhöz kell fordulnia.

Kapcsolódó cikkek