Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Zéró tolerancia

| Horváth Ferenc jegyzete | Városi hírek

„…véleményem szerint nem szabad lazítani, maradjon csak a zéró tolerancia, bármilyen nyomás is nehezedik a kormányra. Az pedig meglehetősen megdöbbentő ötlet, hogy erről a kérdésről társadalmi vitát rendezzenek, bármilyen demokratikusnak tűnik is. ”

Számomra érthetetlen, hogy időről időre felmerül az úgynevezett zéró tolerancia enyhítése, annak ellenére, hogy bizonyított: Európában évente több ezer ember köszönheti életét e szigorú szabálynak – az unió közlekedési tanácsa szerint. Arról nem olvastam statisztikát, hogy itthon – a becslések szerint – mennyien menekültek meg a szabályt betartó autósoknak köszönhetően, de vélelmezhetően sokan. A zéró tolerancia ugyanis azt jelenti, hogy vezetés előtt tilos alkoholt fogyasztani. Tudom, minden szabály annyit ér, amennyit betartanak belőle, s bizony gyakran halljuk a híradásokban, hogy ittas vezető okozott balesetet, halálos kimenetelű tragédiát. Gondoljuk el, mi lenne, ha lazítanának a szabályokon! Akkor bizony gyakran előfordul(hat)na, hogy egy sör helyett könnyen lecsúszna a második is – arra gondolván: ez még elmegy. Tényként ugyan nem lehet elkönyvelni, de bizonyára emelkedne az ittasan okozott balesetek száma. Szóval véleményem szerint nem szabad lazítani, maradjon csak a zéró tolerancia, bármilyen nyomás is nehezedik a kormányra. Az pedig meglehetősen megdöbbentő ötlet, hogy erről a kérdésről társadalmi vitát rendezzenek, bármilyen demokratikusnak tűnik is. Az esetleges szabályváltoztatásról akkor lehetne egyáltalán szót ejteni, ha Magyarországon mindenki, aki volán mögé ül, elfogadná és betartaná a teljes alkoholtilalmat. Akkor tovább lehetne lépni, de addig nem.

Mindannyian ismerünk történeteket „bátor” autósokról, akik azzal hencegnek, hogy mennyit ittak vezetés előtt, és őket még soha sem kapták el. Igen, ilyen is van, és olyan is, amikor egy adott körzetben sorra vadászták le a kocsmából hazafelé tartó autósokat… Nekik biztosan örök tanulság lesz, mint ahogy nekem is az volt, amikor úgy 15–16 éve belefutottam a szondáztató rendőrökbe. Azóta nálam él a zéró tolerancia. Sajnos a tapasztalatok azt mutatják, hogy még mindig akadnak olyanok, akik nem tanulnak mások hibájából, s veszélyeztetik nem csupán a maguk, hanem mások életét is. Szerencsére – a hivatalos körökben – egyelőre szó sincs a szabály bármilyen enyhítéséről. Még akkor sem, ha néhány országban megengedett a minimális alkoholfogyasztás. Egyelőre.

Kapcsolódó cikkek

Az M85-ös története

Az M85-ös története

2020. 12. 23. | Munkatársunktól

Több évtizedes álom valósult meg az M85-ös Sopron és Csorna közötti szakaszának elkészültével, mert így már Győrig autóúton utazhatunk, elérve az országos hálózatot. A munkálatok folytatódnak a Sopron-kelet-csomóponttól az országhatárig.