Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Zászlószentelés a domonkosoknál
A február 24-én Sopronban felszentelendő 11. hagyományőrző huszárezred lovassági zászlaja

Zászlószentelés a domonkosoknál

| Pluzsik Tamás | Városi hírek

Az I. Ferdinánd bolgár király nevét viselő 11. hagyományőrző császári és királyi huszárezred lovassági zászlaját szentelik fel február 24-én a domonkos templomban.

A 11. huszárezred az egykori császári és királyi haderő közös ezrede volt, melynek ezredtulajdonosa a Koháry-család révén magyar gyökerekkel is rendelkező I. Ferdinánd (1861–1948) bolgár király volt.


A délelőtt tíz órakor a domonkos templomban tartandó szentmise keretében felszentelendő ezredzászló – melynek keresztanyja Habsburg Eilika főhercegasszony lesz – pontos mása a bécsi hadtörténeti múzeumban őrzött eredetinek.


A több helyről érkező hagyományőrző egységek díszes egyenruháikban, alakzatban a limanovai hős, Muhr Ottmár ezredes Deák téren lévő emlékművéhez vonulnak, majd azt megkoszorúzzák. A rendezvény keretében elismeréseket és kitüntetéseket is átadnak a Pannonia szállodában.


A nagyszabású eseményre a főhercegi páron kívül Európa számos országából, elsősorban a hagyományőrző egységek tagjaiból több száz vendéget várnak.
– Az egykori Osztrák–Magyar Monarchia utódállamaiban ma is több helyütt működnek a császári és királyi közös haderők, valamint a magyar királyi honvédség hagyományait ápoló egyesületek, melyek célja az egykori egyenruhák, felszerelések és fegyverzetek bemutatása, valamint az, hogy ne hagyjuk elveszni és feledésbe merülni azokat a huszárhagyományokat, melyek reményeink szerint nem csak bennünket töltenek el büszkeséggel, ha meghalljuk azt a szót, hogy huszár – fogalmazott a rendezvény főszervezője, a hagyományőrző ezred parancsnoka és rangidős ezredese, a Sopronkövesden élő Michael Fohler.

Kapcsolódó cikkek