Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

„Komolyan készülünk az augusztus közepétől várható időszakra”

VOLT Fesztivál – jövőre lesz

| Köves Andrea | Városi hírek

Százezrek álma foszlott szét, amikor kiderült: a járványügyi helyzet miatt elmarad az idei VOLT Fesztivál. A főszervező Lobenwein Norbertet összegzésre kértük a kialakult helyzettel kapcsolatban.

– Milyen érzések kavarogtak benned, amikor megtudtad: már biztos, hogy idén tényleg csak „VOLT”?

– Volt időm, hogy felkészüljek erre a helyzetre. Amikor a kormány kihirdette a tömegrendezvények tiltását augusztus közepéig, egy ideje már tudtuk, hogy semmi esélye, hogy június végén legyen VOLT, hiszen addigra szinte az összes európai fesztivált törölték már. A közönség fantasztikus reakciója vigasztalt minket…

– Voltak pozitív hozadékai a munkádban, a családban az elmúlt időszaknak?

– Nagyon sok. Évek óta hasonló rutin szerint éljük az életünket. Most összezárva töltöttünk két hónapot, amit bevallom, nagyon élveztünk a családommal. Remélem, hogy néhány, a karantén idején kialakult szokás, módszer később is megmarad. Kiderült, hogy autózás, parkolás nélkül, jóval kevesebb idő elpocsékolásával, otthonról is meg lehet tartani azokat a megbeszéléseket, amelyek a munka gerincét adják.

– Tudod már, mivel töltöd azokat a napokat, amikor a VOLT lenne?

– Pontosan nem, de az biztos, hogy az elmúlt sok évben a VOLT előtti hetek tele voltak izgalommal, terepszemlével, az építéssel kapcsolatos várakozással, majd a fesztivál utáni vasárnapon Sopronból elindultunk Zamárdiba, ahol pár nappal később kezdődött a Balaton Sound. Minden fesztivál előtt vannak visszatérő álmaim arról, hogy elfelejtünk valami alapvetőt: nincs jegyellenőrzés, vagy nem épül színpad. Kíváncsi vagyok, idén mi lesz a rémálmom...

– Operatőrködtél középiskolás korodban, nem bánod, hogy végül az élet nem a filmkészítés felé vitt?

– Apukám révén a fotózás, filmezés vonzott sokáig, aztán rájöttem, hogy mást akarok. A fotós munka is valódi alkotás, de igazán akkor jöttem rá, hogy a helyemen vagyok, amikor megéreztem, hogy a fesztiválszervezésben nincsenek határok. A kezdetektől a magam ura akartam lenni. Sok szerencse közül az egyik legfontosabb, hogy a Berzsenyiben megismertem Fülöp Zoli barátomat, akivel azóta, vagyis több mint 30 éve mindent közösen csinálunk.

– Min dolgozol jelenleg?

– Nemcsak az jár a fejünkben, hogy éljük túl ezt az évet, hanem komolyan készülünk az augusztus közepétől várható időszakra. Elsősorban a MOL Nagyon Balatonra koncentrálok, bízva abban, hogy lehetnek még idén események, erős lesz a belföldi turizmus. De a Magyarország tájait bemutató road movie-sorozaton is dolgozunk, és sok feladatunk van az elmaradt fesztiválokkal, a 2021-es újrainduló eseményekkel is. Ha lehet idén STRAND Fesztivál, azt nagyon jól fel kell építenünk, nagy lesz az elvárás.


Kapcsolódó cikkek