Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Vízválasztó

| Horváth Ferenc jegyzete | Városi hírek

„Az elmúlt években sokat változott tehát Európa, és sokak szerint rossz irányba tart. Ezt a folyamatot … lehet(ne) és kell(ene) megállítani szavazatainkkal május 26-án.”

Még néhány nap, és ismét felkeressük a szavazóköröket, hogy eldöntsük, kik képviseljék hazánkat az Európai Unió parlamentjében. Csak emlékeztetőül: 2003 áprilisában népszavazás döntött csatlakozásunkról (a részvétel 45,62 százalékos volt, és az érvényesen szavazó polgárok több mint 87 százaléka a belépés mellett foglalt állást.) A tényleges csatlakozásra 2004. május elsején került sor, több más országgal együtt. Az első olyan választást, amelyen mi is részt vehetünk, 2004 júniusában rendezték meg, a következőt 2009-ben, legutóbb pedig 2014-ben járultunk az urnákhoz. Az Európai Unió parlamentje és bizottsága tehát ötévente újul meg. Az elemzők és a közvélemény-kutatók talán nem tévednek nagyon, amikor az idei voksoláson Európa-szerte (így Magyarországon is) magas részvételre számítanak. A korábbi választások, ha nem is fulladtak érdektelenségbe, de nem nagyon izgatták az embereket. Az elmúlt öt évben azonban valami (nagyon) megváltozott, és egyszerre sokan érzik úgy, szükség van a szavazatukra, hogy Európa, ez a büszke kontinens visszataláljon a helyes útra. Mert mi is történt?

A vízválasztó a 2015-ös esztendő volt, amikor a migránsok elárasztották Európát. Azóta jórészt e kérdés körül forog az uniós közélet. Európa kettészakadt: a migrációt támogatókra (közéjük tartozik az unió jelenlegi vezetése és – leegyszerűsítve – a balliberális oldal), valamint az ellenzőkre. Ez utóbbi oldal példamutató vezetője Magyarország, de ide sorolható Olaszország, a visegrádi országok és részben Ausztria is, valamint azok az emberek Európa országaiban (egyre többen vannak a kutatások szerint), akik felismerték már, hogy mit is jelent jövőnkre – kultúránkra, szociális rendszerünkre, biztonságunkra, a zsidó–keresztény gyökereinkre – nézve a mértéktelen és ellenőrizetlen migráció. (És itt fontos ismét leszögezni: nem a valódi menekültekről van szó, akik a menekültügyi eljárásoknak megfelelően, legálisan nyújtják be kérelmeiket az adott országban, hanem azokról, akik tömegesen, illegális úton, akár erőszakosan is szeretnének bejutni az unió területére, hogy élvezzék az itteni gazdasági és szociális előnyöket.)

Az elmúlt években sokat változott tehát Európa, és sokak szerint rossz irányba tart. Ezt a folyamatot, ezt a negatív tendenciát lehet(ne) és kell(ene) megállítani szavazatainkkal május 26-án. Természetesen mindenki a saját lelkiismerete szerint voksol majd, de előtte érdemes elgondolkodni, hogy melyik párt képviselőjelöltjei képviselik a többség véleményét, kik képviselhetik majd Brüsszelben és Strasbourgban a magyar emberek érdekeit. A választással erős üzenetet küldhetünk az unió központjába, hogy a magyarok változást szeretnének, hogy egy másfajta gondolkodásmódra és új vezetőkre van szükség, nemcsak mi, hanem egész Európa érdekében.

Kapcsolódó cikkek

Sopron nem felejt

Sopron nem felejt

2018. 12. 19. | Horváth Ferenc

Sopron polgárai a hagyományoknak megfelelően méltó módon emlékeztek az 1921-es népszavazásra. A hűség napján adták át a városi elismeréseket. Az idén dr. Árvay Györgyné vehette át a díszpolgári címet.

Szilveszter a nagyvilágban

Szilveszter a nagyvilágban

2018. 12. 19. | P. Horváth László

A földkerekség minden táján elbúcsúznak az óévtől, ám az már mindenhol eltérő, hogy miként teszik ezt. A világutazó soproni Kiss Róbert Richárdnak olyan szerencséje volt, hogy a világ számos országában szilveszterezhetett.