Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Virtuális szakmavilág
A virtuális szakmabemutatót egy kézműves teremmel is kiegészítették, ahol a diákok belekóstolhattak az üvegolvasztás, az üvegfestés és stencilezés technikájába Fotó: Griechisch Tamás

Virtuális szakmavilág

| Köves Andrea | Városi hírek

Országjáró kamion érkezett Sopronba a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében. A Szakmavilág roadshow-ján a 7–8. osztályos diákokat a virtuális világ is segítette a szakmák megismerésében.

Vajon milyen a ruhatervezés, egy építkezés vagy éppen a cukrászkodás a virtuális térben? Ezekre a kérdésekre is választ kaphattak azok a soproni diákok, akik beléptek az országjáró kamionban kialakított izgalmas, modern, virtuális világba. A gyerekek szemére felkerült a speciális szemüveg, majd elmélyülhettek a különböző területekben.  

– Az országos kamara több mint ötven településen állomásozik a Szakmavilág road­show-val, Sopronba a helyi kamara meghívására érkezett a pályaválasztást segítő program. Összesen 200 diák ismerkedett meg itt a szakmákkal a virtuális valóság technika segítségével – emelte ki a programmal kapcsolatban Kozma Adrienn pályaorientációs tanácsadó.

– A szervezők célja az országjáró programmal, hogy a fiatalokat a saját nyelvükön szólítsák meg, így talán nagyobb kedvvel választanak majd szakmát.

A diákokhoz nagyon közel áll a VR technika, többségük már ki is próbálta valamilyen játék keretében. A Lackner-iskola hetedik osztályos diákja, Kovács László Márk az autószerelésbe kóstolt bele a programon, úgy látta, hogy sokkal izgalmasabb ezzel a módszerrel a szakmákat megismerni. Eddig festőnek készült, de az élmény hatására elképzelhető, hogy másként dönt. A szintén hetedikes Lakatos Nellit és barátnőjét a divat világa vonzza, így egy ruhát terveztek a virtuális programmal, amely annyira megtetszett nekik, hogy később a valóságban is szeretnék elkészíteni.

A programot egy kézműves terem is kiegészítette, ahol a diákok belekóstolhattak az üvegolvasztás, az üvegfestés és stencilezés technikájába. A kamara égisze alá tartozó Soproni Kézműves Műhelyek képviselője, Balogh Eszter a foglalkozással a kézműves szakmákra hívta fel a tanulók figyelmét. A szakember kiemelte: a mai világban már a tradicionális kézműves foglalkozások – üvegfestő, porcelánfestő, keramikus, hímző – is hiányszakmák. A legnagyobb problémának azt tartja, hogy a gyerekek nem is ismerik ezeket az ősi, szép hivatásokat, így örömmel csatlakozott a rendezvényhez.

Kapcsolódó cikkek