Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Virtuális múzeum
Jelmezes gyerekek a Macskakőben – már mindenki várja, hogy újra megnyisson a gyermekmúzeum Fotó: Soproni Téma-archívum

Virtuális múzeum

| Huszár Judit | Városi hírek

Fontos a játékosság és a humor, ebbe csomagolják az ismereteket a Macskakő Gyermekmúzeumban dolgozók. Bár a múzeum még zárva tart, de a munkatársak aktívak: folyamatosan posztolnak a közösségi oldalakon, oktatóvideókat készítenek, pályázatokat írnak ki.

– A rendhagyó időszak elejétől igyekeztünk „gyorsan kapcsolni” – kezdte Martos Virág, a Macskakő Gyermekmúzeum közművelődési munkatársa. – A múzeum akkor működik jól, ha a hozzánk járó gyerekek, az őket elkísérő szülők, tanítók, tanárok fejével gondolkodunk, és egy lépéssel előbb járva kitaláljuk, melyik korosztálynak mire lenne szüksége. Természetesen iskolai partnereinkkel egyeztetünk, és a Szentendei Múzeum Oktatási és Képzési Központja is segíti felméréseivel és tanulmányaival a munkánkat. 

Az utóbbi hetekben sokkal több online tartalom jelent meg a Soproni Múzeum és a Macskakő facebook-oldalán is. A szakemberek szerint most különösen fontos ez a csatorna, hiszen ezen keresztül tudja a gyerekmúzeum betölteni a szórakoztatva tanító és ismeretterjesztő feladatát. – Igyekszünk rövid, érdekes bejegyzéseket írni – folytatta Martos Virág. – Ahogy eddig is, mindig hozzáteszünk valami pluszt a múzeum tudás- és kincstárából. A Föld napja alkalmából virtuálisan elvittük a látogatóinkat a legendás zöld kőhöz a Tűztorony mellé. A húsvéti ünnepkörben minden napra jutott egy-egy bejegyzés, a régi szokásokat újraélesztettük, kézművességet tanítottunk. Rövid, de tartalmas videókat készítünk. Fontos a játékosság és a humor, ebbe csomagoljuk az ismeretátadást. A Soproni Múzeum facebook-oldalán felnőtt tartalommal megjelenő videókhoz is kapcsolódunk, kiemelve a témából azt, ami a gyerekek számára is izgalmas lehet.

Több pályázatot is kiírt az utóbbi hetekben a gyermekmúzeum: a Szent György-naphoz kapcsolódó már lezárult, viszont a Családi Legendáriumra várják a jelentkezőket. Ennek az irodalmi pályázatnak már hagyománya van, csak idén (a rendkívüli helyzetre tekintettel) előbb meghirdették.

Az online jelenlét mellett a múzeumpedagógusok láthatatlan munkája is tart, folyamatosan képzik magukat, újragondolják a múzeumpedagógiai órákat, szakmai anyagokat készítenek, kutatnak. Nyárra szeretnék a Macskakő udvarának dekorációját is megújítani. Pünkösd környékén pedig azt kérik, hogy aki teheti, látogasson be a Szent György utcai udvarba, meglepetés várja majd az ablakban.

Kapcsolódó cikkek