Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Veszélyes játék

| Horváth Ferenc jegyzete | Városi hírek

„A szakemberek rendre figyelmeztetnek, félő, hogy összeér az influenzaszezon a koronavírus-fertőzéssel, és akkor még súlyosabb lehet a helyzet. Jó lenne ezt megelőzni a szabályok betartásával és az influenza elleni védőoltással.”

A jelek szerint sok embert nem érdekel, hogy megfertőződhet, vagy – tudtán kívül – másokat betegít meg. Hiába halljuk naponta, hogy miért és hogyan kell maszkot viselni, miért kell távolságot tartani és a kezünket fertőtleníteni, ők nem törődnek a figyelmeztetésekkel. Nem érdekli őket, hogy mások halálát is okozhatják. Naponta járok boltba, és újra és újra megdöbbent, hogy még mindig sokan csak látszólag hordanak maszkot. Vagy csak a szájukat takarják el, vagy azt sem.

A napokban tanúja voltam egy szóváltásnak, amikor is egy hölgyet figyelmeztetett férfi vásárlótársa. A válasz meglehetősen arrogáns volt, a nő kikérte magának, hogy figyelmeztetik, mondván, akkor teszi fel a maszkot, amikor akarja… Megtehette, hiszen a bolti dolgozók közül senki sem szólt neki, már csak azért sem, mert többségük – a pénztárosok éppúgy, mint az árufeltöltők – úgy hordták maszkjukat, hogy az orrukat nem takarta. Azt értem én, hogy nehéz nekik órákig orrot és szájat eltakarva dolgozni, de akkor az a megoldás, hogy gyakrabban kell váltani őket, s nem az, hogy vállalják a fertőzésveszélyt. Azt viszont nem értem, hogy miért nincs az üzletekben – tisztelet a kivételnek – egy ember, aki figyelné a vásárlókat, s ha szükséges, figyelmeztetné őket. Sajnos a jelenség nem egyedi, ezen nem kellene spórolni. A hangsúly a figyelmeztetésen van, mert úgy gondolom, büntetést csak a legvégső esetben lehet kiróni. Persze akadnak olyanok, akik csak azért is dacolnak…

Pedig nem kellene játszadozni, jobb lenne betartani ezeket a minimális szabályokat, hiszen naponta emelkedik a fertőzöttek száma, egyre többen kerülnek kórházba és lélegeztetőgépre. Onnan pedig nehéz a visszaút. A statisztikák szerint 80 százalékuk meghal. Igazából azt sem értem, hogy miért kell az embereket különböző, zárt térben és szabadban megtartott tömeges, akár több százfős rendezvényekre csábítani. Ezeken az eseményeken hiába tartják be a szabályokat, ha egyáltalán betarthatók, nagy a fertőzés veszélye. Nem véletlen, hogy sok országban már ismét limitálták a rendezvényeken

résztvevők számát.

A szakemberek rendre figyelmeztetnek, félő, hogy összeér az influenzaszezon a koronavírus-fertőzéssel, és akkor még súlyosabb lehet a helyzet. Jó lenne ezt megelőzni a szabályok betartásával és az influenza elleni védőoltással. Tudom, sokan pont az influenzára hivatkozva mondják, hogy ebben évente sokkal többen betegednek meg, mint koronavírussal. Igen, ebben igazuk van, de ha megnézik az arányokat, akkor láthatják, hogy az esetszámokhoz viszonyítva sokkal többen halnak meg a koronavírus okozta szövődményekben, mint influenzában. Ezért veszélyes játék figyelmen kívül hagyni a lehetséges óvintézkedéseket, mások rovására. A megoldást jelentő vakcinára a tudósok szerint már csak néhány hónapot kell várni. Ha ez igaz, akkor még inkább érdemes összefogni, s óvni önmagunk és mások egészségét, ha kell, meggyőzve másokat is. 

Kapcsolódó cikkek

Az M85-ös története

Az M85-ös története

2020. 12. 23. | Munkatársunktól

Több évtizedes álom valósult meg az M85-ös Sopron és Csorna közötti szakaszának elkészültével, mert így már Győrig autóúton utazhatunk, elérve az országos hálózatot. A munkálatok folytatódnak a Sopron-kelet-csomóponttól az országhatárig.