Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Verseskötet készül
Rakovszky Zsuzsa a Kis könyves éj vendége volt Fotó: Németh Péter

Rakovszky Zsuzsa: „Az emberi sorsok érdekelnek”

Verseskötet készül

| P. Horváth László | Városi hírek

A Kis könyves éj programsorozat részeként mutatták be Sopronban Rakovszky Zsuzsa legutóbb megjelent Célia című regényét. A Kossuth-díjas író, a város díszpolgára otthonában fogadta a Soproni Téma újságíróját.

– Ha hívnak, mindig szívesen megyek közönségtalálkozókra, irodalmi estekre vagy éppen zsűrinek – mondta el lapunknak Rakovszky Zsuzsa annak kapcsán, hogy a soproni közönség előtt is bemutatták a tavalyi könyvhétre megjelent Célia című regényét. – Az utóbbi időben több felkérésnek is igyekeztem eleget tenni. Jólesik találkozni a közönséggel, ugyanakkor soproni lévén, ha csak kutyát sétáltatok, vagy boltba megyek, néha meg-megállítanak. Sokat jelent számomra a város, a meghitt belvárosi utcákkal, a Lövérekkel.


Mint megtudtuk, az új verseskötetének anyagát már leadta a kiadónak, az már előkészítés alatt áll. – Manapság kevesebb fordítást vállalok, ugyanis fizikailag is megterhelő számomra, hogy naponta öt–tíz oldalt legépeljek – mondta a Kossuth-díjas író. – Sokkal inkább szeretnék a saját dolgaimra koncentrálni. Azonban gyakran elcsábít az internet, sok időt töltök azzal, hogy a neten kalandozom. Még a verseim is számítógépen készülnek, nagy előnye ennek, hogy végre el tudom olvasni, amit leírtam. Ám igyekszem úgy alakítani a beosztásomat, hogy délután mindig legyen időm az írásra. Egy novelláskötet terve alakul a fejemben, most abban az időszakban tartok, hogy gyűlik és gyűlik a sok élmény, amelyet majd leírhatok, hogy aztán  egésszé álljanak össze a gondolatvázlatok. Az emberi sorsok, az élethelyzetek érdekelnek leginkább, ebbe szeretnék jobban alámerülni.


Rakovszky Zsuzsa tagja a Digitális Akadémiának is, így a művei digitális formában elérhetőek, letölthetők. Ez a nyitás is jelzi, hogy az irodalom számára is fontos az a fiatalabb generáció, akiknek napjai elképzelhetetlenek lennének okostelefon, számítógép nélkül. – Magam is használom az e-könyveket, ugyanakkor a papír varázsát semmi sem helyettesítheti – tette hozzá Sopron város díszpolgára. – Hiszem, hogy vagyunk jó páran, akik számára fontos a leírt szó. Az író azt veti papírra, amit a világról tud, s ami a legjobb tudomása szerint igaz. Ehhez kell tartanom magam.

Kapcsolódó cikkek