Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Velünk maradnak

| Pluzsik Tamás | Városi hírek

Az „Emelj fel emlék!” Alapítvány gondozásában a napokban tartották a Jeles pedagógusok Győr–Moson–Sopron megyében – Értékteremtő életpályák című emlékkönyvsorozat kilencedik kötetének a bemutatóját a Berzsenyi Líceumban.

A kötetben 22 egykori kiváló pedagógus életpályája rajzolódik ki, köztük hatan soproniak: dr. Emresz Károly, dr. Fried­rich Károlyné, dr. Gombocz Zoltán, Komlós Géza, Pálfy József és Pattantyús-Ábrahám Imre. A könyv szereplői nemcsak a katedrán alkottak maradandót: Emresz Károly, a Berzsenyi Líceum tanára szerepet vállalt a város zenei életében. Komlós Géza, a belvárosi katolikus fiúiskola tanára országgyűlési képviselőként 1945-ben tagja volt az Ideiglenes Nemzetgyűlésnek. Pattantyús-Ábrahám Imre professzor a negyvenes években a győri Magyar Vagon és Gépgyár igazgatója lett, embermentő tevékenységéért Izrael a Világ Igaza elismerésben részesítette. 

– Tizenegy évvel ezelőtt Győrből indult el a sorozat, de nem szerepeltek benne soproni pedagógusok – mesélte Miklós Horváth István, a Széchenyi-gimnázium, a Handler és VasVilla nyugalmazott mérnök–tanára. – Felhívtam a szerkesztőt, aki azt mondta, hogy nagyon örülnének, ha valaki vinné a soproni vonalat, így lettem egyik szerzője, valamint szervezője a sorozatnak.

A fotókkal illusztrált könyvsorozat 11 év alatt 220 pedagógus életpályáját mutatta be. A 155 szerző között szerepelnek egykori tanítványok, kollégák és családtagok is. Miklós Horváth István már a következő kötet anyagán dolgozik. – Baráth Zoltán volt az osztályfőnökünk a gépipari technikumban, az ő életpályáját szeretném fölrajzolni. Továbbá „nyüstölöm” Somlay András tanár úrnak a gyerekeit, hogy írják meg a szüleik történetét. 


Kapcsolódó cikkek