Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Véget ért a szüret a borvidéken
A hordókban érnek az idei vörösborok, év végén kóstolhatjuk meg őket Fotó: Griechisch Tamás

Minden természeti feltétel adott ahhoz, hogy jó évjáratú borok készülhessenek

Véget ért a szüret a borvidéken

| P. Horváth László | Városi hírek

A lapunk által megkérdezett szőlészek–borászok véleménye szerint ebben az évben minden természeti feltétel adott volt ahhoz, hogy kiváló évjáratú legyen a 2018-as bor. A szürettel már végeztek a gazdák, most a pince ad feladatot.

Magyar Dezső, a Lövér pince vezetője szerint a gazdáknak minden évben más-más kihívással kell megküzdeniük. Idén kedvező volt az időjárás, a nagy jég- és szélkárok elkerülték a borvidéket. A csapadék is akkor hullott, és akkor volt szép, napsütéses az idő, amikor kellett. Az előjelek biztatóak, azaz minden természeti feltétel adott, hogy jó évjáratú borok készülhessenek. Az pedig már a gazdák felelőssége, hogy ezt ne rontsák el…

Tizenhárom hektáron tizenegyféle szőlőt termeszt ifj. Németh Ottó, az elkészült bort pedig a saját borozójukban értékesíti. A szürettel nemrégiben végeztek, s az elmúlt napokban még préseltek. – Az új vörösbort a tervek szerint idén decemberben kóstolhatjuk meg – mondta el lapunknak a borász. – Azt tapasztaljuk, hogy a jó soproni bornak megvan a kereslete, azt szívesen fogyasztják. Idén jó szőlőt szedhettünk le, ez bizakodásra ad okot, hogy jó bor kerülhet majd a fogyasztók poharába.

Ezzel a kijelentéssel Iváncsics Zoltán, a tapasztalt és megfontolt gazda is egyetértett. – A szőlő termését év közben szabályozzuk, azaz inkább legyen kevesebb fürt, de azok tökéletesek legyenek. Idén ez a módszer bevált, hiszen nemcsak Sopronban és környékén, de az ország más borvidékén is jók voltak a termésátlagok.

Mint megtudtuk, Iváncsicsék az elkészült vörösbort két évig pihentetik, így idén palackozzák a 2016-os szüretelésűeket. Az Irsai Olivér, illetve a rozé fajták frissen, egy éven belül elfogynak.

– Idén egységes volt a szőlő, kellemes meglepetésre készülünk – fogalmazott a fertőrákosi Jandl Arnold. – A bor beltartalmi értéke megfelelő. Ezt abból tapasztaljuk, hogy a napokban kóstoltuk meg a különleges bort, a pinot blanc-ot vagy más nevén a fehér burgundit. A vörösborok még nyersek, azoknak kell egy-két hónap, amíg megérnek a fogyasztásra. A soproni bor iránt van érdeklődés és kereslet. Ezt pedig tovább fokozhatja, ha jó borok készülnek, az idei évjárat pedig kiválónak ígérkezik.

– A szőlőre pozitívan hatott, hogy szeptemberben magas volt a napsütések órák száma. Nagy évjárat lehet az idei, reméljük, mindez meglátszik majd a palackokba, hordókba kerülő borokon is – jegyezte meg Molnár Tibor.

Sajnos azonban arra is akad példa, hogy a fürtök kint maradtak a földeken. Ennek fő oka a már említett országosan is magas terméshozam. A szakemberek mindegyike egyetértett abban, hogy idén azok a gazdák, akik elvégezték a megfelelő növényvédelmet, szakszerűen gondozták a szőlőt és megfelelő saját prés- és hordókapacitással rendelkeznek, igazán jó minőségű bort készíthetnek. 

Kapcsolódó cikkek