Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Véget ért a szüret
A napos és száraz ősznek köszönhetően magas cukorfokkal szüretelték a szőlőt Fotó: Filep István

A gazdák szerint kiváló évjárat lesz az idei

Véget ért a szüret

| P. Horváth László | Városi hírek

Az 1600 hektáros Soproni borvidéken befejeződött a szüret. A gazdák a minőséggel elégedettek, ám az átvételi–eladási árakkal már kevésbé.

Véget ért a szőlőkben a munka, a dolgos kezekre most már nem a sorok között, hanem a pincékben van szükség.
– Az elmúlt évek, de talán évtized legjobb évjárata lesz az idei – fo­­galmazott Töltl József borász. – Magas cukorfokkal szüretelhettük le a szőlőt, köszönhetően annak, hogy száraz és napos volt az ősz. A színek is rendben vannak, a készülő borok beltartalmi értéke is kiváló. Van piaca a jó soproni bornak, ugyanis mind többen engedhetik meg maguknak, hogy megvásárolják a helyi termékeket.


Mint megtudtuk, a munkaerő­hiány gondot okozott a szőlőkben, ennek enyhítésére Töltl Józsefnél és két másik gazdánál is besegítettek a szüretbe idén a sopronkőhidai intézet elítéltjei.


Iváncsics Zoltán borászt ép­­pen a pincei munka közben értük utol. – Van most teendő bő­­ven ahhoz, hogy november végén palackozhassuk az idei bort – mondta el. – Már most keresik a vásárlók az új borokat, például a korai fajtákat, a merlot rosét, illetve az Irsai Olivért. Ez jó jel, hiszen számítanak ránk a vevők.
Összességében az időjárás megfelelő volt a tőkék és a fürtök jó fejlődéséhez. Igaz, tavasszal a fagy okozott némi problémát. A Fertő-parti dűlőkben az volt gond, hogy a seregélyek egyik napról a másikra letarolták a szőlőt. Volt, ahol a kiesés elérte a negyven százalékot.


– A borvidéken a gazdák helyben, illetve egy badacsonyi feldolgozóhoz adhatták el a szőlőt – közölte Taschner István, a hegy­­község elnöke. – A fehér fajtákat mustként egy ausztriai cég vásárolta fel. Az árakkal kapcsolatban a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa a szüret elején közzétett egy állásfoglalást. E szerint a kékfrankos esetében az ajánlott minimálár 112 forint kilogrammonként. Ennek ellenére csupán 100 forint körül alakult az átvételi ár.


Taschner István beszámolt arról is, hogy a borvidéken évente 15–20 hektáron telepítenek új tőkéket. Ezzel pedig hozzájárulnak ahhoz, hogy ha lassan is, de folyamatosan megújul a szőlő.

Kapcsolódó cikkek