Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Védhetetlen

„A mi esetünkben összmagyar érdek, hogy az erdélyi magyarságnak magyar vezetői, polgármesterei, helyi képviselői legyenek.”

Aki figyelemmel kíséri a magyar belpolitikát (és egy kicsit a külhoni történéseket is), az nem véletlenül döbbent meg ismét a Momentum nevezetű pártalakzat legújabb videóján. A felvétel a szeptember 27-ei romániai helyhatósági választások előtt jelent meg. Ebben a párt elnöke arra biztatta az erdélyi magyar választókat, hogy egy román párt jelöltjeire szavazzanak, s ne a magyarokra. Sajnos ennél a pártnál ez már bevett gyakorlat, hiszen a múlt évi elnökválasztáson sem a magyar jelöltre kérték a voksokat, hanem a romániai testvérpártjuk által ajánlottra.

A romániai magyarság tragikus sorsa, az őshonos kisebbségek küzdelme – köztük az erdélyi magyaroké is – minden józanul gondolkodó, tisztességes embert arra ösztönöz, hogy segítse megtalálni helyüket szülőföldjükön, autonómiát élvezve legyenek egyenrangú állampolgárai országuknak. A mi esetünkben összmagyar érdek, hogy az erdélyi magyarságnak magyar vezetői, polgármesterei, helyi képviselői legyenek.

Amit a Momentum tudatosan művel, az nemcsak a határon túli magyarok érdekeit sérti, de nemzetellenes is. Szerintem védhetetlen az álláspontjuk. Ez már nem pártpolitika, hanem olyan mérvű szellemi rombolás, amely ellen mindenkinek fel kell(ene) emelnie a szavát, függetlenül attól, hogy milyen ideológiákhoz vagy pártpolitikai érdekekhez kötődik. Persze egy olyan párttól, amelyik rombolásból emelkedett ki (lásd az olimpia elleni aláírásgyűjtés), nem várható, hogy felülemelkedjen önmagán. Nem feltételezem, hogy a momentumosok nem ismerik a magyar történelmet, de talán hasznukra válna, ha alaposan megismernék az ott élők hazaszeretetét, életét és napi küzdelmeiket. Mert ha meglátnák az emberek szemében félelmeiket és vágyódásaikat, soha többé nem fordulnának ellenük.

Ma már ismerjük a választások eredményeit. A magyar jelöltek kiválóan szerepeltek, gondolom, a Momentum nagy bánatára. Érdemben nem volt hatásuk a józanul gondolkodó, Erdélyben élő magyar emberekre. Mint ahogy itthon sem lesz, lenne, ha vállalnák, hogy önállóan indulnak a választásokon, s nem bújnának más(ok) köntöse alá. Így még – egy-egy újabb romboló akciójukkal – egy ideig észrevehetők lesznek a honi pártpolitikai térképen, de eljöhet majd az az idő, amikor csak egy jelentéktelen momentumként emlékezünk rájuk.

Kapcsolódó cikkek

Az M85-ös története

Az M85-ös története

2020. 12. 23. | Munkatársunktól

Több évtizedes álom valósult meg az M85-ös Sopron és Csorna közötti szakaszának elkészültével, mert így már Győrig autóúton utazhatunk, elérve az országos hálózatot. A munkálatok folytatódnak a Sopron-kelet-csomóponttól az országhatárig.