Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Várják  a véradókat!

Várják a véradókat!

| P. Horváth László | Városi hírek

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos intézkedések enyhítése nyomán nő az igény a vérkészítményekre. Ennek fő oka, hogy az egészségügyi intézményekben ismét végeznek tervezett műtéteket.

Mostanság, ahogy egyre jobban kezd újraindulni az élet, a figyelem ismét a véradók felé fordul. Nagy szükség van az önzetlen segítőkre. Az Országos Vérellátó Szolgálat olyan munkáltatók, cégek, intézmények, egyesületek jelentkezését várja, amelyek kiszállásos véradáshoz helyszínt és lehetőséget tudnak biztosítani. 

– Korábban az Ausztriában dolgozó ingázók nem adhattak vért, ám ez a tiltás megszűnt, így rájuk is számítunk – közölte lapunkkal Szijártó Gyöngyi, a Magyar Vöröskereszt területi koordinátora. – A kórházban lévő vérellátó központban folyamatosan várjuk az új véradókat, hiszen a rendszeresen vért adókat elérjük és értesítjük is őket. Ám sajnos ez nem mindig elegendő.

A nyári időszakban egyébként is kevesebb az önkéntes, ráadásul a VOLT Fesztivált sem tartják meg, ahol, mint megtudtuk, a négy nap alatt a korábbi években 550–450 adag vért vettek le. Ezt pótolandó lesz véradás június 30-án az egyik étteremben (ahol meg is vendégelik a véradókat), illetve július 3-án a Jereván-lakótelepen, a Vöröskereszt Nyugdíjas Klubjában. A járvány kitörése előtt Sopronban, illetve a város térségében több cég is helyszínt biztosított a véradásnak. A Vöröskeresztnél bíznak abban, hogy rövidesen visszaáll a régi rend, és a munkavállalókat ismét az önkéntesek között tudhatják.

A kérdésre, hogy ki adhat vért, Szijártó Gyöngyi így válaszolt: bárki, aki egészségesnek érzi magát, illetve korábban nem volt koronavírusos és a közvetlen környezetében sem érintkezett koronavírusos beteggel vagy emiatt nem került karanténba. A véradás előtt testhőmérsékletet mérnek, illetve ki kell tölteni egy részletes kérdőívet. Nagyon fontos, hogy véradás után nem tanácsos a komoly fizikai munka, illetve testmozgás, és pótolni kell az elveszített folyadékot is.

Véradás a Győri úton: A Győri út 15. szám alatt (a kórházban) lévő Vérellátó Központban minden hétfőn reggel nyolctól délután kettő óráig várják a véradókat. Pénteken nincs véradás, a többi napokon pedig folyamatosan változik az időpont, amelyekről bővebb tájékoztatás a www.ovsz.hu/ver/veradasok oldalon található. A bejárat előtt egy megállító táblán elhelyezett plakáton ismertetik a főbb tudnivalókat.

Kapcsolódó cikkek