Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Várhely: páratlan régészeti leletek
Fotó: Filep István

Várhely: páratlan régészeti leletek

| P. Horváth László | Városi hírek

A kerámiaanyagok mellett ruhakapcsolótűt, kelta kori érméket, illetve egy épület nyomát is megtalálták a Várhelyen végzett régészeti feltárás során. A talált tárgyakat most rendszerezik, és a többségüket a nagyközönségnek is bemutatják.

A Soproni Múzeum öt évig tartó régészeti feltárást indított a Várhelyen. A munka első szakasza, amelyben részt vettek a Krav Maga sportklub tagjai is, a közelmúltban zárult le.

– A mintegy két kilométer hosszú sáncvár és temető a kora vaskori Hallstatt-kultúra egyik legfontosabb lelőhelye Magyarországon – kezdte Mrenka Attila, a Soproni Múzeum vezető régésze. – Ilyen jelentőségű munka, mint a mostani, ötven éve nem történt. Az ásatás során számos leletet találtunk. A legtöbbet a kerámiaanyagok tették ki. Az előkerült kelta kori érmék különlegessége, hogy ezek keletkezési idejét sikerült meghatároznunk. Egy olyan épület nyomaira is rábukkantunk, amelyet a számításaink szerint időszámításunk előtt nyolcszázban építettek. A munkát nehezítette, hogy az elmúlt évszázadokban jelentős volt a földmozgás ebben a térségben, így az egyes rétegek elcsúsztak. Ezeken kívül nagyon jelentősek a kelta korszakra és a késő vaskori időszakra jellemző emlékanyagok, amelyek javarészt ismeretlenek voltak Magyarországon. Az itt megtalált fibula (ruhakapcsolótű) egyébként az országban eddig még sehonnan sem került elő.

Mrenka Attila hozzátette, jelenleg a leletanyagok rendszerezése, leltározása, tisztítása történik. Ezután következhet a restaurálási munka.

– A tervek szerint a tárgyak egy részét a nagyközönség számára is bemutatjuk – folytatta a vezető régész. – Hosszú távra is vannak elképzeléseink. Az egyetemmel, illetve a Tanulmányi Erdőgazdasággal együttműködve egy turisztikai fejlesztés részeként egyfajta emlékparkot lehetne kialakítani a Várhelyen.

Kapcsolódó cikkek