Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Vállalkozások támogatása
Több mint 60 alkalmazott dolgozik a Csonka Glas Kft.-nél – háztartási és laboratóriumi üvegeket készítenek. Fotó: Filep István

Több mint 80 milliós fejlesztés pályázati segítséggel

Vállalkozások támogatása

| P. Horváth László | Városi hírek

A saját források mellett pályázati támogatásból is fejlesztenek a Csonkagroupnál. Igaz, a támogatási feltételek szigorúak, de ezek is arra ösztönzik a vállalkozókat, hogy a legjobbat hozzák ki magukból.

Mint arról lapunkban beszámoltunk (A jövő soproni építése, Soproni Téma, 2021. február 10.,), tavaly a soproni vállalkozásokhoz közel 827 millió forint vissza nem térítendő pályázati forrás érkezett. Beruházásaik és fejlesztéseik összértéke több mint 1 milliárd 340 millió forint volt. A Széchenyi Programiroda lapunak elküldött – nyilvános – adatbázisában szerepel, hogy a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében a 48 helyi cég között a Csonka és Fiai Kft technológiai fejlesztésre több mint 57 millió forint pályázati támogatást nyert el. A beruházás összértéke mintegy 82 millió forint.

– A kormány érezhető szándéka az, hogy minden egyes forint jó helyre kerüljön, és a lehető legjobban hasznosuljon, azokból új fejlesztések jöjjenek létre, maradjanak meg a munkahelyek – szűrte le a tapasztalataikat Csonka László és Csonka Zoltán, a Csonka és Fiai Kft tulajdonos-vezetői. – A pályázati előkészületeknek tavaly májusban fogtunk neki és végül szeptemberben írtuk alá a szerződést. Az elmúlt év a koronavírus-helyzet miatt rendkívül nehéz volt. A hazai és a külföldi gazdasági helyzet is tartogatott kockázatokat. Mindent összevetve úgy döntöttünk, hogy „előre menekülünk” és a saját forrásaink mellett a pályázati támogatást felhasználva fejlesztünk. Ennek köszönhetően új, korszerű gépeket állíthatunk idén üzembe. Valljuk, akkor lehetünk sikeresek, ha a mostani helyzetből megerősödve jövünk ki.

Megtudtuk, tavaly a cég hazai forgalma némileg csökkent, de ezt ellensúlyozta, hogy több terméket exportálhattak.

A cégről

A Csonka és Fiai Kft.-t, a ma már Csonkagroup cégcsoportként működő céget Csonka Tivadar alapította 1982-ben. A családi vállalkozás napjainkban már az öt kontinens 52 országba szállít háztartási- és laboratóriumi üvegeszközöket. A több mint hatvan alkalmazottat foglalkoztató cég a soproni központ mellett jelen van Budapesten, valamint a németországi Jéna városában is.

Kapcsolódó cikkek