Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Ünnepváró családi nap huszárokkal

| Munkatársunktól | Városi hírek

A közelgő nemzeti ünnepünk előtt néhány nappal egy igazi huszáros családi nappal várják a soproniakat és a környékbeli családokat a Liszt-központba.

A legmagyarabb fegyvernem nemrégiben felkerült a Nemzeti Értéktárba is, vagyis a magyar huszár immáron hungarikum! Többek között erről is szól a „Huszárvágás”, így március 11-én délután 3 és este 7 óra között valóban érdemes lesz a Liszt-központ szinte minden szintjét felkeresni – gyalogosan vagy „lóháton”.


Már a ház előtt huszáros hangulat és némi ólomszag várja a látogatókat. A rendezvény legfőbb partnere ugyanis a Soproni Huszár Hagyományőrző Egyesület lesz, amelynek tagjai már a ház előtt megmutatják, hogyan mutatnak nyeregben. De „ha felül a lovára”, a soproni huszár azt is szívesen megmutatja, hol van a helyi huszármúzeum – az Orsolya téren a lábasházi kiállítóterüket is nyitva tartják ezen a délutánon, ott is szívesen körbevezetik a családi napos karszalaggal érkezőket. Huszárok és dámalovasok lesznek bent az épületben is: lehet velük teázgatni, beszélgetni, fényképezkedni és bármit megkérdezni…


A Liszt-központ földszintjén a Líceumi Vívóegylet „csörgeti a kardot”. Mivel a magyar huszárságról a legtöbbet Sárváron tudnak, meghívták a Nádasdy-várban működő Sárvári Huszármúzeumot is, csalogassák egy kicsit a soproni családokat a közeli vasi kisvárosba. A múzeum munkatársai nem jönnek üres „lódinggal”: gyermekfoglalkoztatót, huszáros öltöztetőt, kirakót és ismeretterjesztő játékokat hoznak magukkal.


Akik a fegyverek iránt érdeklődnek, azoknak ajánlják Ko­szo­rús Ödön helytörténész magángyűjteményét.


A soproni Mézesház békebeli mézeskalácsokkal, csizmákkal, szívecskékkel és persze huszárokkal készül a napra – az ügyesebbek ki is próbálhatják, hogyan kell a cukormázzal díszíteni a „mézesbábokat”. A Játékláz játéküzlet magyarságismereti társasjátékokkal készül a napra.


A Petőfi AMI táncosai és a Fi­gu­rás Banda ezúttal verbunkost táncolnak. A kéz­mű­ves­asztaloknál Benedek apó lányai (az óvóképző hallgatói) szorgoskodnak majd. A büfében magyaros finomságok kaphatók: többek között megkóstolhatják a „huszárcsók” nevű süteményt is.
Háziasszonyi szerepben ezúttal Huszár Judit segédkezik.

Kapcsolódó cikkek

Ünneplőben a város

Ünneplőben a város

2019. 12. 18. | Munkatársunktól

Közeledik karácsony, a kereszténység fontos ünnepe. Sopron utcái, terei már hetekkel ezelőtt ünneplőbe öltöztek, az adventi koszorún is hamarosan meggyújtják a negyedik gyertyát. A meghitt hangulat ilyenkor nemcsak az épületekbe, hanem az emberi lelkekbe is beköltözik.

 

A nyugalom éve

2019. 12. 18. | Horváth Ferenc jegyzete

„A karácsonyi ünnepkör a megbocsájtás és a megbékülés időszaka is. Ezekben a napokban emelkedjünk felül sérelmeinken, hagyjuk magunk mögött a békétlenséget, s ha sikerül, akkor óvjuk és őrizzük meg a következő évre is!”