Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Ünnepnapok

| Horváth Ferenc | Városi hírek

„Sopron ugyan egész évben színvonalas programokat kínál, de a Soproni Ünnepi Hetek felülír minden más lehetőséget. Június közepétől július derekáig olyan valódi összművészeti fesztivál résztvevői lehetnek a város vendégei és természetesen az itt élők, amilyent csak kevés helyen kapnak így meg.”

Aki ezekben a hetekben érkezik Sopronba, egy nyitott és sokszínű, nyüzsgő várost lát maga körül, kiemelkedő kulturális programokkal, vagy „csak” olyanokkal, amelyek szebbé tehetik az itt töltött időt, s amelyektől nemesedik a lelkünk is. Sopron ugyan egész évben színvonalas programokat kínál, de a Soproni Ünnepi Hetek felülír minden más lehetőséget. Június közepétől július derekáig olyan valódi összművészeti fesztivál résztvevői lehetnek a város vendégei és természetesen az itt élők, amilyent csak kevés helyen kapnak így meg. És ezt nem valamiféle eltúlzott városszeretet vagy esetleg realitásokat nélkülöző elfogultság íratja velem.

Nem, nem! Mert gondoljuk csak át! Hol van még Magyarországon egy olyan város (no jó, Budapest talán kivétel), ahol évről évre világhírű együttesek lépnek fel, s amely fontos helyet foglal el ez európai fesztiváltérképen? Igen, ez a VOLT Fesztivál, amelynek néhány napja alatt százhetvenezer fiatal fordul meg Sopronban. Hol van még egy olyan város, amelynek római kori kőfejtőjében kialakított európai színvonalú barlangszínházában ebben a szezonban (szeptember végéig) 17 különböző műfajú produkciót láthatnak a kulturális különlegességek kedvelői?

Az Aida musicalváltozatán túl az örökifjú Macskákat is, de bizonyára sokakat vonz majd a Nabucco, az Experidance bemutatója és a 100 tagú Cigányzenekar. Ezeket csak példaként emeltem ki a számos izgalmas barlangszínházi produkció közül. És természetesen még nincs vége! Megtelnek élettel a várkerületi teraszok, vasárnaponként rendszeresen tartanak – felváltva – hangversenyeket a Várisi Zenepavilonban és az Erzsébet-kertben. Volt néptáncfesztivál, lesznek (vannak) kiállítások és nagyszabású koncertek is.

Aki veszi a fáradságot és átböngészi a programkínálatot (és akkor még a sportról egy szót sem ejtettem), igazat ad nekem. Sopron nem mindennapos élményt kínál, amelyet megkoronáz természeti szépsége és a város különleges hangulata. A szervezők sokat fáradoztak (a múltban és napjainkban is), hogy az ünnepi hetek valódi ünneppé váljon, és hogy ezt így érezzék a soproniak és vendégeink is.

Kapcsolódó cikkek