Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Ünnepi gyerekbalesetek
Az ünnepek alatt a szülői figyelem lankad, ám a gyerekek mindig tettre készek – hamar baleset történhet Fotó: Illusztráció

Ünnepi gyerekbalesetek

| Győri-Varga Nóra | Városi hírek

Közelednek az ünnepek, lassan kezdődik a sütés-főzés, az ajándékbeszerzés. A nagy rohanásban vajon figyelünk-e eléggé a család legkisebb tagjaira? Gondolnánk, hogy egy karácsonyi meglepetés is lehet veszélyes?

Az év végi ünnepek miatt mindannyiunknál megnövekszik a teendők száma, ami a kisgyermekes háztartásokra talán hatványozottan is igaz. A szülői figyelem a sok elfoglaltság következtében megoszlik, lankad, egy páréves gyermek azonban karácsonytól függetlenül is mindig „tettre kész”, így hamar baleset történhet. – Mivel ilyenkor eleve több időt töltünk otthon, többet főzünk, sütünk, gyakoriak a forrázásos balesetek – mondta dr. Tóth Gergely Péter PhD, a Soproni Gyógyközpont csecsemő- és gyermekgyó­gyá­szati osztályának megbízott osztályvezető főorvosa.

– 1–3 éves koruk között a gyerekek kifejezetten veszélyesek tudnak lenni magukra, ez a kíváncsiságukból adódik, szeretnének mindent felfedezni, látni. Így lehet, hogy a forró ételt vagy akár a karácsonyfát is magukra ránthatják, pusztán azért, mert közelebbről szeretnék látni. Forrázás esetén fontos a sérült bőrt először folyó, hideg vízzel, majd tiszta, nedves ruhával hűteni!


Nemcsak a konyha, hanem maguk a karácsonyi meglepetések is rejthetnek veszélyeket: egy-egy kisebb ajándéktárgyat a kicsik könnyen le- vagy félrenyelhetnek, nyelőcsövükben az eszköz megakadhat vagy akár a tüdejükbe is bejuthat. – Gyakori, hogy a nagyobb testvér által kapott legó az egy-két éves kicsi kezébe kerül – folytatta a főorvos. – Ha megtörtént a baj, és a kistestvér lenyelte, a gyermeket hátulról megtartva, hirtelen mozdulattal a gyomorszájára kell fognunk a két kezünket – így kiköhögheti a lenyelt tárgyat. Rázni nem szabad a gyermeket!


Dr. Tóth Gergely Péter hozzátette, fontos, hogy a vegyszereket, a háztartási tisztítószereket azok eredeti csomagolásában tároljuk (például üdítős flakonban ne legyen hypo!), és csakúgy, mint a gyógyszereket, elzárva tartsuk, hogy a súlyos mérgezések elkerülhetők legyenek. Gyermekeinkről a figyelem sose terelődjön el, mindig legyenek felnőtt felügyelete alatt – akár ünnep-, akár hétköznap van!

Kapcsolódó cikkek

Matematikusok találkoztak

2018. 10. 17. | Munkatársunktól

Idén harmadik alkalommal szervezte meg a matematikatanárok szakmai napját a soproni Eötvös József Evangélikus Gimnázium, Egészségügyi és Művészeti Szakgimnázium reál munkaközössége. A pénteki program célja a soproni matematikatanárok módszertani megújulása és a tapasztalatcsere volt.