Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Újra az Orsolya téren
Az iskola belső homlokzatai is megújultak

Teljes modernizáció az épületszárnyban a pincétől a 2. emeletig

Újra az Orsolya téren

| Bertha Ágnes | Városi hírek

Végéhez közeledik a Szent Orsolya Gimnázium felújításának első fele: a tervek szerint a diákok szeptember 1-jén birtokba vehetik a megszépült Orsolya téri épületszárnyat. A rekonstrukció a Széchenyi téri épületben folytatódik.

Mintegy 120 ember dolgozik azon, hogy a szeptember 1-jén induló tanév a megújult Orsolya téri épületben fogadhassa az iskola felsőseit és gimnazistáit. Az utolsó simításokat végzik az épületszárnyon: festések, javítások, parkettacsiszolás és -festés folyik.

– A négy éve elkészült 3. emelet mintájára újult meg az épület a földszinttől – és a pincéktől – a 2. emeletig – tudtuk meg dr. Kovács András igazgatótól. Megvalósult az épület gépészeti modernizációja: megújult a fűtési, a víz- és szennyvízrendszer, minden fűtővezetéket a falba vésve vezettek el. Korszerű vizesblokkok készültek, a szigorú előírások alapján az egész épület akadálymentessé vált. A helyiségekben évszázados vakolatrétegtől tisztították meg és burkolták újra a falakat, valamint kicseréltek a padlóburkolatot a közösségi terekben és a folyosókon is. A héten a bútorozás tart: összesen hatkamionnyi új iskolabútor érkezik.

– Új részekkel is gazdagodott iskolánk – tette hozzá dr. Kovács András. – A két épületszárnyat összekötő folyosó alatt feltártak egy lépcsősort, amely az alsó udvarról indulva a volt apácakertbe vezet. Mivel a rendházat jelenleg nem lakják nővérek, a rend az iskola használatába engedte át kertjének egy részét. Két belső udvarunk lefedésével megtörtént az aulabővítés a földszinten, illetve kialakítottak egy kisebb, korszerű tornaszobát, valamint két–két új fiú-, illetve lányöltözőt is. Az új tornaterem, illetve az aula járható födémet kapott, így létrejött két kis udvar, amely levegőzési lehetőséget biztosít a gyerekeknek a szünetekben.

A Szent Orsolya Gimnázium teljes körű rekonstrukciójának első üteme 2016-ban zárult, ekkor adták át az új 3. emeletet. Ezt követően zajlott a villamoshálózat-korszerűsítés, a hőszigetelés és a nyílászárócsere az Orsolya téri épületben. A felújítás aktuális üteme januárban kezdődött, ezzel párhuzamosan az alsó tagozat az egyetem Alkalmazott Művészeti Intézetének Deák téri szárnyába költözött. Az idei tanévet az általános iskolai tagozat 5. és 6. osztályai is itt kezdik a Széchenyi téri épület rekonstrukciója miatt. Az építtető már felvonult a volt Horváth-házban, itt is elkezdődött a felújítás, melynek eredményeként a tervek szerint az iskola alapításának 275. évfordulójára teljesen megújul.

Kapcsolódó cikkek