Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Újabb megvalósult álom
Szombaton a magyar női vízilabda-válogatott és a magyar universiade-válogatott gálamérkőzését, valamint a magyar junior és felnőtt szinkronúszó-válogatott bemutatóját láthatta itt a közönség. Fotó: Filep István

Dr. Szabó Tünde: Az ország egyik, ha nem a legszebb uszodája ez

Újabb megvalósult álom

| Huszár Judit | Városi hírek

– Sopron nem álmodja az életét, hanem éli az álmait – mondta az új uszoda átadásakor dr. Farkas Ciprián polgármester. Vasárnap vehették birtokba a soproniak a Lőver Uszodát, amely a magyarországi sportuszodák között a Duna Aréna után a második legnagyobb befogadóképességű és alapterületű.

Hónapokon keresztül figyeltük, ahogy kinő a földből az új uszoda, vártuk, hogy elkészüljön a vizes központ. Újságunkban is folyamatosan bemutattuk a munkák különböző fázisait, most pedig már arról tudunk beszámolni, hogy birtokba vették a soproniak a Lőver Uszodát. Az ünnepélyes átadást múlt héten kedden tartották, ahol először dr. Farkas Ciprián szólt a jelenlévőkhöz.

– Mifelénk mostanság az álmok valóra válnak, és bátran mondhatjuk, hogy a mai napon egy újabb álomból lett valóság – kezdte beszédét a polgármester, aki ismertette az elmúlt évek fontosabb városi fejlesztéseit, köztük a Szent Mihály-templom felújítását, az M85-ös gyorsforgalmi út, valamint a parkolóház építését. – Mind-mind olyan eredmények, amelyekről 2010 előtt a soproniak nem is álmodhattak. Sopron 2010, de különösen 2015 óta nem álmodja az életét, hanem éli az álmait.

– 2015. március 25-én Magyarország Kormánya és a soproni önkormányzat elsőként írta alá a Modern Városok Program együttműködését – folytatta dr. Fodor Tamás. – Ez a program városunknak történelmi léptékű fejlődést hozott.

Sopron korábbi polgármestere felidézte az új uszoda tervezésének fontosabb momentumait is. A modern létesítményt úgy alakították ki, hogy a versenyzők mellett az amatőr sportolók, a fiatalok, minden úszni szerető „otthona” legyen. A Lőver Uszodában egy légtérben van a két tízsávos medence: az egyik 25, a másik 50 méteres. Velük szemben található a több mint 1200 fős lelátó. A medencék másik oldalán két tanmedence és két élménymedence is helyet kapott. A nézők 24 négyzetméteres LED-falakon is követhetik a történéseket.

– Bátran mondhatjuk, hogy városunk egyik újabb büszkesége az elkészült Lőver Uszoda, amely reményeink szerint megannyi soproni tehetség edzésének és magyar sikernek a helyszíne lesz – hangsúlyozta Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője. – Az új uszoda mind méreteiben, mind felszereltségében tekintélyt parancsol magának, városunkat pedig felhelyezi a nemzetközi vizes sportok térképére. Meggyőződésünk, hogy mindez turisztikai és gazdasági szempontból újabb komoly előrelépést jelent majd az egész térség számára.

Az uszodában mindent a FINA (Nemzetközi Úszószövetség) szigorú előírásainak megfelelően alakítottak ki, így nemcsak magyar, hanem nemzetközi megmérettetések lebonyolítására is alkalmas. Közel tízezer négyzetméter az épület, mellette 160 parkoló készült a személyautóknak, illetve külön a buszoknak is.

Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár felhívta a figyelmet, hogy a kormány 2010 óta stratégiai ágazatként kezeli a sportot. A cél, hogy az újabb és újabb generációknak az életük része legyen a rendszeres testmozgás, lehetőséget teremtenek arra, hogy minden gyermek megtanuljon úszni. – Az ország egyik, ha nem a legszebb uszodája ez – mondta az államtitkár. – A magyar nagyvárosok 90 százaléka rendelkezik már uszodával, de az építkezés ezután is folytatódik.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az átadón hangsúlyozta: magyarnak lenni és magyarnak maradni az elmúlt évszázadban különösen nehéz volt, az elcsatolt országrészeken magyarnak lenni kettős elnyomást jelentetett, de a Sopronban és a környező nyolc településen élők kellően bátrak voltak ahhoz, hogy magyarok maradjanak.

– Nem csupán Sopron tartozik Magyarországhoz, hanem Magyarország is tartozik Sopronnak. Ennek szimbolikus megjelenítése az volt, hogy Orbán Viktor miniszterelnök elsőként írta alá a Modern Városok Program megállapodást Sopron polgármesterével – húzta alá Gulyás Gergely.

A megállapodásban mintegy 360 milliárd forint fejlesztés szerepel, amelyből csaknem 200 milliárd forintnyi már meg is valósult. A soproni uszoda építése 14 milliárd forintba került.

Az ünnepélyes átadás végén dr. Veres András katolikus megyéspüspök, Szemerei János, a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület püspöke, valamint dr. Steinbach József református püspök áldotta meg a létesítményt. Az új uszodát vasárnap vették birtokba a soproniak. 


Nyitvatartás, belépők: A Lőver Uszoda hétfőtől péntekig 5.30-tól 21 óráig, szombaton és vasárnap 8-tól 20 óráig várja a fürdővendégeket. A belépők ára nem változott: a napijegy (felnőtteknek 1750 forint, nyugdíjas, diák 1100 forint, 3-tól 6 éves gyermek 620 forint) megvásárlásával a strand és az uszoda is használható, míg a kedvezményes úszójegy (700 forint) a strandra nem érvényes. További részletek: www.sopronivizmu.hu


Az első mérkőzések

Szombaton a magyar női vízilabda-válogatott a magyar universiade-válogatottal játszott mérkőzést az új soproni uszodában. A találkozót egy góllal Bíró Attila tanítványai nyerték meg. A meccs szünetében bemutatót tartott a magyar junior és felnőtt szinkronúszó-válogatott. A soproni vízi sport utánpótláskorú versenyzői aláírtak egy Sopron címerével ellátott zászlót, amelyet dr. Farkas Ciprián adott át Vári Attilának, a Magyar Vízilabda Szövetség elnökének. A zászlót a csapat magával viszi az olimpiára. 

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek