Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Újabb közösségi tér
A sekrestyésház (felvételünk előterében) átadásával befejeződött a Szent Mihály-templom teljes rekonstrukciója. Az épületben interaktív kiállítóteret is kialakítottak. Fotó: Filep István

Befejeződött a Szent Mihály-templom felújítása

Újabb közösségi tér

| P. Horváth László | Városi hírek

Kétéves munka zárult le azzal, hogy az elmúlt csütörtökön átadták a Szent Mihály-templom mellett lévő sekrestyésházat, valamint a hozzá tartozó turisztikai központot. Ezzel pedig hivatalosan is befejeződött a gótika soproni csodájának a felújítása.

A Modern Városok Program keretében 2019-ben kezdődött a város védőszentjéről, Szent Mihály arkangyalról elnevezett templom felújítása. A beruházást lezáró sajtótájékoztatón részt vett dr. Farkas Ciprián polgármester, dr. Simon István és Csiszár Szabolcs alpolgármester, Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője, Veres András megyéspüspök, Horváth Imre városplébános, több önkormányzati képviselő, valamint számos turisztikai cég vezetője.

– Ismét méltó fényében ragyog a templom, miután befejeződött az évszázados jelentőségű külső és belső felújítás, a templomkert megszépítése – mondta köszöntő beszédében Horváth Imre. – Mindezek mellett átépítettük a sekrestyésházat, valamint egy turisztikai központot is kialakítottunk. Egy új közösségi térrel bővült Sopron. A templom átalakításakor előkerült azoknak a katolikus és evangélikus ácsoknak a névsora, akik részt vettek a Stornó-féle felújításban (1862–1866). Ez is bizonyítja, hogy a város és az egyház minden időben jól együttműködött.

Veres András hangsúlyozta: az elmúlt időszakban ebben a templomban több olyan liturgia is volt, amely dicséri a felújításkor elvégzett munkát. – A városban élő hívő embereké marad a teljesen megújult templom, ezért is adtam át a tavalyi felszenteléskor az épület kulcsát a polgármesternek – tette hozzá a megyéspüspök. – Egészen felemelő dolog itt imádkozni. Éppen ezért is ígértem, hogy évente legalább öt alkalommal fogok ezen a helyen misét tartani.

– A beruházás befejezésével új korszak kezdődött a Szent Mihály-templom életében – emelte ki dr. Farkas Ciprián. – A hárommilliárd forintos beruházás megvalósulásáért köszönet jár korábbi és jelenlegi országgyűlési képviselőinknek, az előző polgármesternek. Különleges év az idei, hiszen most van az 1921. december 14-én tartott népszavazás centenáriuma: Sopron magyar maradt! Napjainkban is nagy dolgok történnek a városban. Ennyi fejlesztés, mint amennyi napjaiban zajlik, korábban nem volt Sopron életében.

– 2010-ben polgári, keresztény fordulat történt, ez kellett ahhoz, hogy eljussunk a templom felújításáig – mondta Barcza Attila. – Most egy olyan fejlesztés végére értünk, amelynek köszönhetően bemutathatjuk, mitől vagyunk soproniak. A jövőben a létesítmények a turisták előtt is nyitva állnak.

Kapcsolódó cikkek