Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Újabb családvédelmi támogatások januártól

| Munkatársunktól | Városi hírek

2020. január elsejétől lép életbe a négygyerekes nők személyi jövedelemadó (szja) mentességéről és a nagyszülői gyedről szóló határozat – közölte Novák Katalin.

A hét családvédelmi intézkedés közül négy már júliusban, kettő jövő januártól, a bölcsődei férőhelyek bővítése pedig folyamatosan (2022. június 30-ig) valósul meg. Mint arról a Soproni Témában is beszámoltunk, kormányrendeletek tartalmazzák a babaváró támogatásnak, a nagycsaládosok autóvásárlási támogatásának, a családi otthonteremtési kedvezményhez (csok) kapcsolódó hitelek kibővítésének és ingatlanfedezetű jelzáloghitelek mérséklésének részleteit. Ezeket a kedvezményeket már nyártól igénybe vehetik a jogosult családok.  

2020. január elsejétől lép életbe a nők szja-mentességéről szóló rendelkezés – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára. Novák Katalin hozzátette: a legalább négy gyereket szülő, illetve örökbefogadó és felnevelő nők szja-mentességét törvényben kell majd szabályozni, amire az őszi ülésszakban kerülhet sor. Az szja-mentesség élethosszig tart, a munkával megszerzett jövedelemre vonatkozik, és megmarad mellette a családi adókedvezmény rendszere is.

Januártól lehet majd igényelni a nagyszülői gyedet is. A dolgozó szülők átadhatják majd a gyed jogosultságukat valamelyik nagyszülőnek. Ebben az esetben a nagyszülő korábbi jövedelme alapján határozzák meg a gyed összegét, viszont a szülőnek kell jogosultnak lennie a gyedre. Egy nagyszülő több gyerekének több unokája után többszörösen is igénybe veheti majd a gyedet, ugyanakkor nem lehet párhuzamosan otthon a nagymama és a nagypapa is két különböző unokával. 

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.