Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Új terápiás részleg nyílik szerfüggő felépülők számára

| Cziráki Viktória | Városi hírek

Szerfüggő szenvedélybetegek tartós felépüléséhez nyújtanak segítséget a Soproni Gyógy­központ Pszichiátriai Osztályán a következő hónapban induló zárt, terápiás programmal. A 16 hetes rehabilitáció komoly lelki és fizikai kihívás a függőknek, de ezzel a segítséggel sikert érhet el a beteg.

A Soproni Gyógyközpont pszichiátriai osztályának új, addiktológiai rehabilitációs részlege, „Maradj Józan Életút Modell – Sopron” címmel rehabilitációs programot indít alkohol-, drog- és gyógyszerfüggőknek. A változásra motivált szenvedélybetegek számára a 16 hetes, alapvetően spirituális szemléletű terápia segítségével lehetőség nyílik megszabadulni függőségüktől. – A program áprilisban indul az első 16 fős koedukált csoporttal – mondta el a Soproni Témának Csizovszki Sándor okleveles addiktológiai konzultáns, a Soproni Gyógyközpont munkatársa. – Fontos tudni, hogy csak abban az esetben lehet részt venni a programban, ha a beteg saját elhatározásából, maga jelentkezik rá, és ha arra megfelelő mértékben motivált. Pácienseink a függőséget okozó szer fizikai elvonását követően érkeznek részlegünkre. Amennyiben szükséges, ezt megelőzően osztályunk egy másik részlegén orvosi segítséget nyújtunk a fizikai elvonási tünetek időtartamára. A terápia komoly szellemi és lelki igénybevételt kíván meg a résztvevőktől. A program során felépülésüket segítő szakmai könyveket és írásokat olvasnak el és dolgoznak föl. Ezen kívül témához illeszkedő filmeket néznek és elemeznek. Megtanulják, hogy mi a szenvedélybetegség, hogy miért fontos a végleges és teljes szermentesség, valamint nagy szerepet kap a józanság elérését segítő személyiségfejlesztő munka és a terápiás közösség hatása. A cél a teljes és végleges szermentesség és a harmonikus, önmagával és a környezetével békében élő személyiség megvalósítása. 

A rehabilitációs részleg szakmai munkáját orvosok, pszichiáter, addiktológus, klinikai szakpszichológus, addiktológiai konzultánsok, nővérek, illetve saját élményű munkatársak segítik.

Az induló rehabilitációs csoportba már folyamatosan várják az érintettek jelentkezését, kiemelten Sopronból (de Magyarország egész területéről részt lehet venni a programon), minden hétköznap 12.00–14.00 között, a 06/30 3517–664-es telefonszámon.

Kapcsolódó cikkek