Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Új ruhát ölt a belváros
A tervek szerint az idén az Új utca 4. szám alatti épület homlokzatának felújításával is végeznek Fotó: Leczovics Zsolt

2020 végéig 25, idén 6 épület homlokzata újul meg

Új ruhát ölt a belváros

| P. Horváth László | Városi hírek

Minőségében és hangulatában is teljesen megújult, megváltozott belváros fogadja majd az itt élőket, valamint a turistákat, amint befejeződik a műemlék épületek felújítása – hangzott el az elmúlt héten tartott sajtótájékoztatón.

Dr. Fodor Tamás polgármester, valamint dr. Simon István alpolgármester az elmúlt héten tekintette meg, miként halad az egy hónappal ezelőtt elkezdett belvárosi épületek homlokzatfelújítása.

– A Modern Városok Program keretében a kormányzat tízmilliárd forintot fordít a soproni belváros felújítására, ebből egymilliárd jut huszonöt önkormányzati, állami, valamint egyházi épület homlokzatának rendbe tételére – mondta el a Széchenyi-gimnáziumnál tartott sajtótájékoztatón dr. Fodor Tamás. – Idén hat épület homlokzata szépül meg, a többi pedig 2020. második feléig készül el. A Szent György-plébánia tetőszerkezetének cseréje jövő tavasszal kezdődik. Valamennyi épület műemlék, ezért különleges anyagokat, technológiát és szakértelmet kívánnak a munkálatok, a kivitelező mindegyikkel rendelkezik. Kormányzati támogatásból új ruhát ölt a belváros. Az utcák burkolatának cseréje már megtörtént, s a homlokzati felújítás után egy minőségében és hangulatában megújult városrész fogadja majd az itt élőket és a turistákat.

A homlokzatfelújítások mellett szükség esetén felújítják a tetőket, cserélik a nyílászárókat, a kőburkolatot, valamint a bádogos szerkezeteket, a lábazatokat pedig utólag szigetelik.

– A magyar kormány kiemelten kezeli a történelmi belvárost, hazánk második leggazdagabb műemlékegyüttesét – hangsúlyozta dr. Simon István. – Lehetőség szerint minden egyes diáknak el kellene jönnie Sopronba, hogy megtudja, megnézhesse, hogy miként is működött a középkorban egy szabad királyi város. A párját ritkító és szépen felújított műemlék épületek között teljesen más hangulatban lehet majd sétálni. A felújítás után pedig érezhetően javul a belvárosi lakosok életminősége is.

Filep Márk, a körzet önkormányzati képviselője megköszönte az itt élők türelmét, illetve a kormány támogatását. Annak a reményének is hangot adott, hogy tovább folytatódhat a jövőben a belváros megújítása. A sajtótájékoztatón részt vett még dr. Farkas Ciprián önkormányzati tanácsnok is.

A felújítandó épületek

A tervek szerint még az idén végeznek a Fegyvertár utca 2., Előkapu 1–3., Orsolya tér 4., Új utca 4., 8., Széchenyi-gimnázium felújításával. A továbbiakban a következő épületek homlokzata újul meg: Fő tér 1., 5., Hátsókapu 2., Orsolya tér 5., Petőfi tér 3., Szent György-templom, Szent György utca 9., Templom utca 2., 4., 7., 15., 21., 26., Új utca 12., 16., 26., 22., 24., 28., Várkerület 54–56.

Kapcsolódó cikkek