Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Új mentőautó Sopronban
Dr. Molnár Ágnes, dr. Fodor Tamás és dr. Csató Gábor az új mentőautó átadásán Fotó: Németh Péter

Átfogó egészségügyi kormányzati program indult

Új mentőautó Sopronban

| Munkatársunktól | Városi hírek

Mint arról múlt heti számunkban tudósítottunk, ismét egy új mentőautóval gyarapodott a soproni állomás. A város nevében pedig dr. Fodor Tamás polgármester nyújtott át elismeréseket a mentőszolgálat négy munkatársának.

Az ünnepségen részt vett és beszédet mondott dr. Molnár Ág­­nes országgyűlési képviselő, a par­­lament népjóléti bizottságának tagja. A képviselő a soproni ünnepség kapcsán kitért arra a tudatos egészségügyi kormányzati programra, amelynek eredményeként 27 új mentőállomás épült, 85-öt pedig felújítottak. Azóta 500 új mentőautó teljesít szolgálatot, és újabb 193-at szereztek be. Dr. Molnár Ágnes szólt arról is, hogy az egészségügyi ellátórendszer működéséhez szükséges források nagyságrendje szorosan összefügg az ország gazdasági helyzetével. Konszolidációra eddig 250 milliárd forintot, fejlesztésekre pedig több mint 500 milliárdot biztosított a kor­­mányzat. Mint elhangzott, a bér­­emelések sem maradtak el a lehetőségekhez képest: átfogó béremelési program indult. Például az orvosok bére a tavalyi és az idei évben 207 ezer forinttal emelkedett. A mentődolgozók további 10 százalékos béremelésben részesülnek, ami így összességében 67 százalékos emelést jelent számukra.

– Az egészségügyben tett eddigi intézkedések is azt bizonyítják – emelte ki a képviselő –, hogy a magyar kormány min­­dent megtesz az orvosok, az egész­­ségügyi dolgozók és a mentősök megbecsüléséért. Munkájukat erkölcsileg és anyagilag is elismerik.

A soproni mentőállomáson egy évvel ezelőtt adtak át új autót, a mostani Mercedes is korszerűen felszerelt, s jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy a soproni mentők sikerrel teljesítsék az évi átlagosan 6000 riasztásukat.

Az ünnepségen emlékeztek meg a soproni születésű dr. Gá­­bor Aurélról – megkoszorúzva szobrát –, aki a magyar mentésügy kiemelkedő személyisége volt. Életét, munkásságát Tuba Jenő nyugalmazott vezető mentőtiszt idézte fel.

Kapcsolódó cikkek