Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Új kukák, új gépek
Feldolgozzák a hulladékot a Harkai úti telepen; a cél, hogy amit lehet, újrahasznosítsanak Fotó: Németh Péter

Hulladékgazdálkodás: 960 millió forintos fejlesztés

Új kukák, új gépek

| P. Horváth László | Városi hírek

Közel egymilliárd forintból fejlesztik tovább Sopron és térsége hulladékgazdálkodási rendszerét.

Negyvenhét települést érint az a 960 millió forintos projekt, amelynek részleteit az elmúlt héten ismertették Sopronban, a Liszt-központban. Az eseményen részt vett dr. Simon István alpolgármester is.


Mágel Ágost, a Sopron Térségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati társulás elnöke elöljáróban elmondta: a cél az, hogy 2020-ra kimutathatóan csökkenjen a lerakókba véglegesen elhelyezett hulladék mennyisége. Ezt szolgálja a mostani gépészeti fejlesztés is. Emellett pedig nagy hangsúlyt fektetnek a lakosság szemléletformálására is.


A beruházás részleteit Kosztka László, a közszolgáltató STKH Kft. ügyvezető igazgatója ismertette.


– A társulás megalakulásakor harminckilenc település tartozott a céghez, most már kétszázhatvan önkormányzatnál végezzük el a hulladékelszállítással, feldolgozással kapcsolatos teendőket – mondta el Kosztka László.

– Ez is jelzi, hogy milyen nagy jelentőségű fejlesztésről van szó. A tervünk az – s ehhez új hulladékgyűjtő edényeket is vásárolunk –, hogy ott, ahol megoldható, kiváltsuk a zsákos szelektív hulladékgyűjtést, s a lakosság ezen kukákat vegye igénybe. Fontos, hogy megújuljon a géppark, így az új, nagy befogadóképességű kukásautókkal lecserélhetjük a tízéves járműveinket. Szeretnénk elérni, hogy a cséri lerakóba a mostani mennyiséghez képest egyharmadára csökkenjen a lerakott hulladék mennyisége. Ennek érdekében megépül egy optikai válogatóüzem; az új csarnok területe már rendelkezésre áll. Mivel Mosonmagyaróvár és Vas megye egyes részeinek hulladékát is a cégünk kezeli, így elkerülhetetlen a kapacitásbővítés.

Kapcsolódó cikkek