Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Új kötelező védőoltás

| Cziráki Viktória | Városi hírek

Kötelezővé teszik Magyarországon a bárányhimlő elleni védőoltást, melyet a 2 éves kor alatti gyerekek kapnak meg két oltás formájában.

Szeptembertől minden két év alatti gyermek kötelezően – és térítésmentesen – részesül majd a bárányhimlő elleni védőoltásban – jelentette be a közelmúltban Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár. A védőoltást 13–16 hónapos korban kapják meg a gyermekek, a teljes védettséghez két oltásra van szükség. – A kétéves kort betöltöttek szülei továbbra is ajánlott védőoltásként kérhetik a gyermek immunizálását, számukra visszamenően még nem lesz kötelező az oltás – mondta a Soproni Témának dr. Molnár Szilvia gyermekorvos. – Nagyon fontos, hogy a gyerekek a második, úgynevezett emlékeztető oltást is megkapják, hiszen a teljes védettség csak így tud kialakulni. 

A gyermekorvos hozzátette, az utóbbi években a vírus agresszívebb formában jelent meg. A betegséget komolyan kell venni, hiszen egyes esetekben maradványtünetekkel gyógyul. – A korábbiaktól eltérően már nemcsak tavasszal és ősszel fertőz, tavaly december óta folyamatosan érkeznek bárányhimlős betegek a rendelőbe – folytatta dr. Molnár Szilvia. – A terjedésének kedvez, hogy a vírus már a kiütések megjelenése előtt fertőz, így az is továbbadhatja, aki még nem tudja magáról, hogy bárányhimlős. Amíg választhatóként kapták a gyerekek, az oltást az egyéves kor betöltésekor ajánlottuk a szülőknek, majd ha nem éltek a lehetőséggel, az óvodába lépés előtt ismét. Bizonyos országokban (pl. USA) iskolába menetel előtt igazolni szükséges a bárányhimlőn való átesettséget, amennyiben ez nem történt meg, úgy kötelezik a szülőt a védőoltás beadására. A bárányhimlő lefolyásának súlyossága, a szövődmények és maradandó károsodások megjelenése az életkor előrehaladtával növekszik.

A bárányhimlő a bejelentett fertőző megbetegedések felét adja. Magyarországon a legkorszerűbb oltóanyagokkal oltanak, és ezek biztonságosságát mutatja, hogy a 2,5 millió adag védőoltás beadása során mindössze 179 oltási reakcióval kapcsolatos bejelentés érkezett a hatósághoz. Magyarországon nagyon jó, 98 százalékos a különböző fertőző betegségek elleni úgynevezett átoltottság. A védőoltásban részesülők a saját védelmükön túl a környezetük védelmét is biztosítják, hiszen a bizonyos betegségek ellen (mint a bárányhimlő) még nem oltható csecsemők védelme úgy lehetséges, hogy az őket körülvevők nem fertőzik meg őket (ez a „nyájimmunitás”).

Kapcsolódó cikkek