Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Új igazgató a Hunyadiban
Raffai Balázs, a Hunyadi-iskola új igazgatója Fotó: Griechisch Tamás

Raffai Balázs: Stabil alap, erős falak, folytatódhat az építkezés

Új igazgató a Hunyadiban

| Bertha Ágnes | Városi hírek

– Intézményvezetőként azon leszek, hogy a Hunyadiban olyan Istenre figyelő és egymást segítő közösség legyen továbbra is, ahol a gyerekek képességeiket ki tudják bontakoztatni – vallja Raffai Balázs, aki augusztus 15. óta tölti be a Hunyadi János Evangélikus Óvoda és Általános Iskola igazgatói tisztét.

– Nagy felelősség átvenni egy ilyen intézményt, ahol így „szalad a szekér”, és megtartani legalább ezen a szinten, hiszen elődöm, Rajnai Károly igen magasra tette a lécet – fogalmazott Raffai Balázs, a Hunyadi-iskola új igazgatója. – Alapjaiban nem szeretném megváltoztatni az iskolát, a legfontosabb az evangélikus keretek által biztosított nyitott, elfogadó szemlélet és lelkiség.

A lelki ökomenikus nevelés adta szilárd alapokra olyan oktatási–nevelési hagyományok épültek a Hunyadiban, mint a sokrétű képzések, a tanulmányi versenyek, a kiemelkedő országos eredményeket hozó sportképzés, a – kosárlabda-egyesületekkel való jó kapcsolat, a jól működő túracsoportok, közös rendezvények – mind-mind olyan kezdeményezés, amit Raffai Balázs folytatni szeretne. A megkezdett munka folytatásához nyújt nagy segítséget az új igazgatónak az elhivatott, elkötelezett nevelőtestület és Matus Klára lelkész, aki a sokszínű lelki programok, istentiszteletek, közös áhítatok, éneklések, táborok motorja.

A Hunyadi-iskola 24 éve áll az evangélikus egyház fenntartásában, Rajnai Károly vezetésével lerakták az iskola egyházi jellegének stabil alapjait, megkezdődött az erős falak építése. – Az én feladatom ezek továbbépítése – hangsúlyozza Raffai Balázs. – A kollégákban, diákokban és a szülőkben is el kell mélyíteni, hogy a várunk alapköve Jézus Krisztus, a keresztény szellemiségű egyházi intézményeknek nem is lehet más alapjuk. A mai elvilágiasodó környezetben fontosnak tartom ezt kiemeli, hogy mindenki tudja, miért van itt. Örvendetes, ha a szülők és a diákok azért választják iskolánkat, mert dicsérik a tanárainkat, sokféle képzést nyújtunk, jó a közösség. De emellett tisztában kell lenniük azzal is, hogy milyen pluszt adunk. Ide járni, itt tanítani egy elhívás, egy lehetőség és egyben hatalmas felelősség is. A krisztusi szeretetre alapozva azonban nem lehetünk mindig elnézőek, hiszen így téves önértékelést generálhatunk a gyerekekben. Ekkora közösség csak úgy működhet jól, ha a szabályokat betartjuk. Intézményvezetőként azon leszek, hogy a Hunyadiban olyan Istenre figyelő és egymást segítő közösség legyen továbbra is, ahol a gyerekek képességeiket ki tudják bontakoztatni.

Életút: Raffai Balázs általános iskolai tanulmányait Sopronkövesden végezte, majd a Berzsenyi-gimnáziumban érettségizett 1999-ben. Első felsőfokú végzettségét a Nyugat-magyarországi Egyetemen szerezte meg, okleveles faipari mérnök, majd mérnök–tanár lett. Hitoktatóként végzett az evangélikus teológián, középiskolai kémiatanárként pedig a Debreceni Egyetemen. A Roth-szakközépiskolában kezdett el tanítani, majd a Berzsenyi-gimnáziumba került, ahol 14 évet töltött el hittan–kémia szakos tanárként. Augusztus 15-től a Hunyadi-iskola igazgatója. Nős, egy lánya és három fia van.

Kapcsolódó cikkek