Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Új csomópont szeptember elejére
Fotó: Rostás János

M85: átalakult a közlekedési rend a szennyvíztisztító-telepnél

Új csomópont szeptember elejére

| P. Horváth László | Városi hírek

Várhatóan szeptember elejétől a 84-es főútvonal teljes forgalma az épülő M85-ös gyorsforgalmi úthoz tartozó Sopron-kelet csomóponton keresztül halad majd. A „Balf csomópont” (a Pihenőkeresztnél) pedig ősz közepére készülhet el.

Nyáron is jó ütemben dolgoztak az M85-ös gyorsforgalmi út kivitelezésén. Csorna és Sopron között gyakorlatilag egybefüggő az aszfaltburkolat, amire most már az utolsó aszfalt kopóréteget terítik. Ezután festik majd fel az útburkolati jeleket, és kerülnek a helyükre a forgalomtechnikai jelzések. Az aszfaltos részen szinte végig kiépült már a középső sávelválasztó szalagkorlát és sok helyen a vadvédő kerítés is. 

A közlekedők számára leginkább szembetűnő mindaz, ami a szennyvíztisztító-telep mellett, a Sopron-kelet csomópontnál történik. Iskolakezdésre már itt haladhat át a 84-es számú főút teljes forgalma. Fontos változás, hogy a Harka és Kópháza közötti, úgynevezett 8518 jelű utat lezárták, kerülni ideiglenesen Sopronon keresztül lehet. A teljes útzárra azért van szükség, mert a harkai összekötő út új nyomvonalát hozzáépítik a régi úthoz, és ez a rákötési pont nagyon közel van a vasúti átjáróhoz, ezért forgalombiztonsági okokból félpályás terelésre nem volt lehetőség. Ugyanakkor szeptember elejétől Kópháza és Harka között már csak ezen az új nyomvonalon és a Sopron-kelet csomóponton keresztül lehet közlekedni, mert az M85 átvágja a régi utat, így azt már csak a gazdák használhatják a földjeik megközelítésére.

A beruházással kapcsolatos további hír, hogy a „Balf csomópont” (a Pihenőkeresztnél) várhatóan őszre készülhet el.

Mindezekkel együtt a gyorsforgalmi út Sopron–Tómalom (Fertőrákos) és a soproni országhatár közötti szakaszának munkálatai is folynak. Itt a 2×2 sávos M85 gyorsforgalmi egy 780 méter hosszú alagúton át halad. Az alagútjáratok fejtése várhatóan szeptember végén kezdődik.

Átadás az év végén: A tervek szerint a Csorna és Sopron közötti kétszer kétsávos útszakaszt az év végén adják át a forgalomnak. Az autóút megépítésének teljes költségét a magyar költségvetésből fedezik.

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek