Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Turizmus: Sopronból indult az országjárás
Fotó: Leczovics Zsolt

Turizmus: Sopronból indult az országjárás

| Munkatársunktól | Városi hírek

Több mint 3 milliárd euróval javította a turizmus a fizetési mérleget 2016-ban, a külföldi látogatások száma 6,6 százalékkal nőtt az előző évhez képest - közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója Sopronban, az országos szakmai rendezvénysorozat első állomásán.

Guller Zoltán kifejtette, paradigmaváltásra van szükség a turizmusban, amit több tényező is indokol: így például a biztonság, ami ma Magyarországon megvan, továbbá az internet, ami befolyásolja a fogyasztási igényeket, valamint a jövedelmezőség.

Hozzátette, a megfogalmazott célok egyike, hogy az ágazat 2019 végére a bruttó hazai termékhez, a GDP-hez 16 százalékkal járuljon hozzá a tavalyi 10 százalékhoz képest.

Sopron a hazai és a külföldi turizmus célpontja

Dr. Fodor Tamás polgámester köszöntőjében rámutatott arra, hogy Sopron, mint történelmi műemlék város mindig célpontja volt a hazai és a külföldi turizmusnak. A helyi turisztikai adottságaink jónak mondhatóak, azonban ennek eredményes és jövedelmező kihasználásához komoly infrastrukturális és rendszerbeli fejlesztéseket kell még megvalósítani. Ausztria közelsége nagy kihívásokat jelent és nap, mint nap igen komoly konkurenciával kell szembe nézni, ahhoz, hogy eredményesen felvegyük a versenyt a közeli szomszédokkal.

A város távlatos stratégiai fejlesztésének mindig a középpontjában állt a turizmus lehetőségének jobb kihasználása, az egyéb kötelező városi feladatok ellátása mellett. Hangsúlyozta, hogy a megyei jogú városok számára, így Sopronnak is a magyar kormány által biztosított fejlesztési források a Modern Városok Programból, az uniós forrásokkal kiegészülve és az adósság-konszolidációval, új történelmi fejlődési lehetőséget nyitott. 

Kapcsolódó cikkek