Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Tovább szépül a fertődi kastély

| Munkatársunktól | Városi hírek

Több mint kétmilliárd forint kormányzati támogatásból tovább fejlesztik a fertődi Esterházy-kastélyt. A kivitelezés már elkezdődött és várhatóan két éven belül befejeződik – hangzott el a fejlesztést bejelentő online sajtótájékoztatón.

Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője elmondta: a beruházás részeként több mint 150 millió forintból megújítják a keleti gránátosházat, amelyből fogadóépületet alakítanak ki. A lovarda mellett a kastély azon szárnyát is felújítják, amelyben korábban a Porpáczy Aladár-középiskola működött – ez több mint egymilliárd forintba kerül. A munkálatok végén itt helyezik majd el az Esterházy-kincseket. 

– Az elmúlt tíz évben több mint tízmilliárd forint értékben valósultak meg fejlesztések a kastélyban, és a mostani beruházással a kastély mint örökségturisztikai elem nagy lépést tesz azért, hogy még több turistát vonzzon – hangsúlyozta ­Barcza Attila.

– A beruházás már elkezdődött és két éven belül befejeződik – ezt már Bognár Zoltán, Fertőd polgármestere közölte, aki kiemelte azt is, hogy a városban a kerékpáros turisták száma az elmúlt években megtöbbszöröződött, amelyhez hozzájárult az is, hogy kerékpáros turisztikai attrakciókat is biztosítanak. Ugyanakkor a turisztikai hangsúly továbbra is a kastélyon van. A kastély, a város és a nemzeti park egységet alkot a városban. Elkezdődött a Fertő tavat körbeölelő kerékpárút összekötése a hansági kerékpárúttal, megújult a Fertő tó körüli kerékpárút utolsó, hat kilométeres szakasza. A Muzsikaházban pedig helytörténeti kiállítást rendeztek be.

Könnyid László, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgató-helyettese kiemelte, Fertődön a kulturális attrakció mellett az aktív kikapcsolódásra is lehetőség van, emellett a bor és a gasztronómia is kiváló. A kormány a több mint kétmilliárd forintos támogatással ezek fejlődését kívánja elősegíteni.

Kapcsolódó cikkek