Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Tovább folytatódnak  a turisztikai fejlesztések
A közeljövőben rendezik a Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház környezetét, valamint interaktív fejlesztéseket is terveznek Fotó: Soproni Téma-archívum

Sopron–Fertőrákos kerékpárút, még izgalmasabb kőfejtő és témapark

Tovább folytatódnak a turisztikai fejlesztések

| Horváth Ferenc | Városi hírek

Folytatódik a Sopron régió turisztikai fejlesztése. A kormány 100 százalékban biztosítja az új programok megvalósítását. A részletekről Barcza Attila, Sopron és környéke országgyűlési képviselője nyilatkozott a Soproni Témának.

– Mindenekelőtt fontos rávilágítani, hogy a fejlesztések pénzügyi alapját az ország 8 éve tartó gazdasági fejlődése teremtette meg. Ismert, hogy a múlt évben a GDP növekedése a vártnál is nagyobb, 4,7 százalékos volt – emlékeztetett a képviselő. – Ez a fejlődés teszi lehetővé, hogy új pályára állítsuk életünk számtalan területét, így például a turizmust is, úgy hogy közben növekednek a bérek és a jövedelmek. Ismert, hogy a kormány kiemelt turisztikai régióvá emelte Sopront és térségét, és ehhez méltó fejlesztési forrásokat biztosított és biztosít is.

Ennek legújabb bizonyítéka az a több mint 900 millió forint forrás, amelyből egyrészt közel 100 millió forint jut a Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház interaktív továbbfejlesztésére és a környezet rendezésére, másrészt pedig közel 240 millió forint a Sopron–Fertőrákos kerékpárút fejlesztésére, építésére. Ennek a szakasznak a megépítése kapcsolatot teremt a Fertőt megkerülő kerékpárúttal. E két programelem kapcsolódik legjobban Sopronhoz, de a térségben természetesen további változások is lesznek.

Megtudtuk, a régió turisztikai fejlesztései ebben a programcsomagban Széchenyi Istvánhoz kötődnek, mert például felújítják édesapja fertőszéplaki szülőházának homlokzatát és belső udvarát, de a településen parkosítják a templomdombot is. Lesznek fejlesztések Fertőbozon, Nagycenken és Sarródon is.

– Fontos kiemelni, hogy a programokat a kormány 100 százalékosan támogatja, tehát az érintett önkormányzatoknak egy forintjába se kerülnek a fejlesztések – folytatta Barcza Attila. – A fentieken kívül még (kapcsolódva a kerékpáros turizmushoz) fejlesztjük Fertőújlakon a bicikliutat, és Soprontól Bükig több településen, összesen 18 kerékpáros pihenőhelyet építünk.

Közel 240 millió forintból épül kerékpárút Sopron és Fertőrákos között Fotó: Fertotekergo.hu

Kapcsolódó cikkek