Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Történelmi vetélkedő
Az országos vetélkedőt a páneurópai piknik 30. évfordulójának apropóján hirdették meg. A döntőben 10 csapat mérkőzött meg egymással. Fotó: Griechisch Tamás

Történelmi vetélkedő

| Munkatársunktól | Városi hírek

Sopronban, a Liszt-központban tartották meg a páneurópai piknik történelmi vetélkedő országos döntőjét.

A végső megmérettetésen tíz, egyenként háromfős csapat adott számot a tudásáról. A kérdések a rendszerváltására, a páneurópai piknikre, illetve az 1989-ben történtekre vonatkoztak. Az ország szinte valamennyi pontjáról érkezett diákokat dr. Fodor Tamás polgármester, Maruzsa Zoltán, köznevelésért felelős helyettes államtitkár, Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke is köszöntötte.

A zsűriben a páneurópai piknik egykori szervezői: dr. Magas László, valamint Nagy László is helyet foglaltak.

A három legjobb egy berlini utazást nyert: részt vehetnek a határnyitás harmincadik évfordulója alkalmából rendezett egyik hivatalos eseményen. Emellett értékes elektronikai eszközök, köztük laptop, videokamera is gazdára találtak. A vetélkedő harmadik helyezettje a pécsi Szabad Európa csapata, ezüstérmes a budapesti SPQT trió lett, az első helyen a Salgótarjánból érkezett Korszakalkotók végeztek.

Mint arról lapunkban beszámoltunk, a Soproni Tankerületi Központ az önkormányzattal együttműködve idén májusban hirdette meg a történelmi vetélkedőt. A szakmai anyagokat a Széchenyi-gimnázium tanárai készítették. A résztvevők első feladata egy ötven kérdésből álló kvíz kitöltése volt. A középdöntőbe huszonkettő csapat jutott. Nekik esszét kellett írniuk, s a legjobb tíz – köztük a helyi iskolásokból álló Kapuzárási Piknik, Trabant Team, Fáysok – mérte össze tudását Sopronban.

Kapcsolódó cikkek

Ünneplőben a város

Ünneplőben a város

2019. 12. 18. | Munkatársunktól

Közeledik karácsony, a kereszténység fontos ünnepe. Sopron utcái, terei már hetekkel ezelőtt ünneplőbe öltöztek, az adventi koszorún is hamarosan meggyújtják a negyedik gyertyát. A meghitt hangulat ilyenkor nemcsak az épületekbe, hanem az emberi lelkekbe is beköltözik.

 

A nyugalom éve

2019. 12. 18. | Horváth Ferenc jegyzete

„A karácsonyi ünnepkör a megbocsájtás és a megbékülés időszaka is. Ezekben a napokban emelkedjünk felül sérelmeinken, hagyjuk magunk mögött a békétlenséget, s ha sikerül, akkor óvjuk és őrizzük meg a következő évre is!”