Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Toboroznak a tűzoltók
A soproni kirendeltségen összeszokott gárda dolgozik, de szívesen várják az újoncokat is Fotó: Griechisch Tamás

A soproniak betartják a tűzgyújtási korlátozásokat

Toboroznak a tűzoltók

| P. Horváth László | Városi hírek

Sopronban, csakúgy, mint az ország teljes területén, tűzgyújtási tilalom van érvényben. A kertben grillezni, sütni szabad, de nem árt az óvatosság, hiszen a szárazság miatt könnyen elszabadulhat a tűz. Ne adjunk felesleges munkát a tűzoltóknak!

A hetek óta tartó szárazság miatt még április elején rendelt el tűzgyújtási tilalmat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A korlátozások jelenleg is érvényben vannak. – Az egyik fő szabály, hogy az erdőkben, fásításokban, illetve ezek 200 méteres körzetében még a kijelölt helyeken is tilos a tűzrakás – mondta lapunknak Molnár Sándor ezredes, a soproni katasztrófavédelmi kirendeltség vezetője. – Ebben az időszakban külterületen sem szabad égetni. Ide tartozik a réteken, árokpartokon végzett, úgynevezett irányított égetés is. A családi házak kertjeiben azonban szabad a bográcsozás, grillezés, de néhány fontos szabályt ajánlatos betartani, hogy ne keletkezzen tűz. A tűzrakóhely mellett a száraz növényzetet távolítsuk el, a tüzet ne hagyjuk felügyelet nélkül, feltámadó szél esetén pedig azonnal oltsuk el! A sütés végeztével a parazsat jól el kell oltani, vízzel és szükség szerint földtakarással, így a tűz nem tud továbbterjedni.

A soproniak a tűzgyújtási korlátozásokat is fegyelmezetten betartják, ezt mutatja az is, hogy a járás területén nem növekedett jelentősen a szabadtéri tűzesetek száma. Ez azonban nem jelenti azt, hogy – sajnos – ne lenne dolguk a tűzoltóknak. Megtudtuk, az illetékességi területen az elmúlt egy évben háromszázszor vonultak balesethez, műszaki mentéshez, míg tűz miatt százharmincszor kaptak riasztást. A kirendeltségen összeszokott gárda dolgozik, de szívesen várják az újoncokat is. Ennek érdekében pedig toborzókampányt is indítottak. A soproni tűzoltóságon várják azok jelentkezését, akik szeretnének akár beosztott tűzoltóként vagy gépjárművezetőként dolgozni. Ennek fő feltétele a magyar állampolgárság, a büntetlen előélet és a betöltött 18. életév.

Érdeklődni a 99/510–672-es telefonszámon, illetve a sopron.kk@katved.gov.hu e-mail-címen lehet.

Kapcsolódó cikkek