Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Tízezer látogatót vonzottak a Mozaik Múzeumtúra programjai

Tízezer látogatót vonzottak a Mozaik Múzeumtúra programjai

| MTI | Városi hírek

Múzeumi napokkal, tematikus- és városi múzeumtúrákkal, iskolai edukációs programsorozattal várta az érdeklődőket tavasszal és még nyáron is a Mozaik Múzeumtúra, amelynek rendezvényein csaknem tízezren vettek részt.

A program tavasszal debütált iskolai edukációs részének fő célkitűzése az volt, hogy a gyerekek, mint a jövő múzeumlátogatói megismerjék mennyi érdekes kiállítás és program várja őket a magyarországi kiállítóhelyeken - közölték a szervezők kedden az MTI-vel.

Március és május között nyolc iskola 95 osztályának mintegy 3000 felső tagozatos tanulója vett részt a Mozaik Múzeumtúra által szervezett múzeumi napokon, amelyek tematikáit az aktuális emlékévek adták.

Az Örökség Kultúrpolitikai Intézettel szoros együttműködésben a Felelős Szülők Iskolája volt az iskolai programok szervezője és lebonyolítója, házigazdája pedig Balatoni József történelem tanár.

A múzeumi programok mellett a gyerekek rendhagyó irodalomórákon, valamint improvizációs játékokon vettek részt a Veled Kerek nyári tábor szervezőivel.

A 2016 őszén útjára indított országjáró sorozat is folytatódott tavasszal: március és május között hat nagyvárosban, Egerben, Sopronban, Szombathelyen, Szolnokon, Szegeden és Veszprémben volt a helyi múzeumokkal szoros együttműködésben szervezett kulturális nap. Délelőttönként 13 kiállítóhely 44 múzeumpedagógiai foglalkozásán vettek részt az iskolás csoportok, délutánonként pedig a rendhagyó tárlatvezetéseké, és a különféle összművészeti programoké volt a főszerep.

Az 1956-os emlékév alkalmából meghirdetett '56-os Múzeumtúra tavaszi programjai is nagy sikerrel zajlottak: a jelentkező iskolák csoportjai négy különleges programon vettek részt és teljesítették az ehhez meghirdetett játékot. A speciális múzeumtúra keretein belül két interaktív tárlatvezetést tekintettek meg a diákok az Országgyűlési Múzeum jóvoltából az In memoriam 1956. október 25. emlékhely és kiállításban, emellett a Petőfi Irodalmi Múzeumba is ellátogattak, ahol kurátori tárlatvezetésen vettek részt a "Lehulló láncai az emlékezetnek. Erdélyi alkotók és 1956" című kiállításon. Mindezek mellett megtekinthették a PanoDráma társulat Pali - Maléter Pálné életmonológja szó szerint című monodrámáját is.

A programok nyáron is folytatódnak, így városi múzeumlátogató sétákon a Tájak-Korok Múzeumok Egyesülettel közösen Óbuda, Kecskemét, Szentendre, Fonyód és Gyenesdiás kiállítóhelyeit és nevezetességeit ismerhetik meg a résztvevők.

 Az iskolai edukációs programsorozatban közreműködött a Magyar Természettudományi Múzeum, a Leskowsky Hangszergyűjtemény, a Bélyegmúzeum, a pákozdi Katonai Emlékpark, a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Magyar Földrajzi Múzeum.

Kapcsolódó cikkek