Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Titokzatos világ

„Ahhoz, hogy a fiatalok valóban tudjanak válogatni, hogy értően olvassanak, tévézzenek, netezzenek, hogy megfelelő, átgondolt tartalmakat készítsenek, s töltsenek fel a különböző felületekre, összehangolt stratégiára lenne szükség.”

Nem tagadom, az örömöm mellett kétségeim is vannak a közelmúltban átadott médiaértő-központtal, az úgynevezett Bűvösvölggyel kapcsolatban. (Lásd: A látszattól a valóságig című írásunkat, Soproni Téma, 2020. október 21.) Mielőtt bárki is félreértené: nagyon is egyetértek a központ célkitűzéseivel, hogy minél több fiatal váljon tudatos médiafogyasztóvá, vagyis hogy minél többen tudjanak eligazodni a média egyre szövevényesebb, sokszor csapdákat is rejtő világában, hogy megtanuljanak „olvasni”, hogy különbséget tudjanak tenni a virtuális világ tartalmai között, hogy kivédhessék a manipulációkat, s ne váljanak akár tudattalanul is áldozatokká. Megismerkedhetnek a gyártási folyamatokkal, maguk is alkotó részeseivé válhatnak különböző felületek létrehozásának. Ehhez megfelelő eszközökkel és stúdiókkal, no meg persze szakemberekkel is rendelkeznek. Akkor hát mi a baj? – kérdezhetik okkal-joggal. Semmi, nincs ezzel semmi baj. Sőt, egy nagyszerű kezdeményezés, bárki is találta ki.

A kétségeim nem a működéssel és az eredményességgel kapcsolatban ötlöttek fel bennem, hanem hogy minden jó szándék ellenére is csak keveset tehetnek. Mert gondoljuk csak el: a gyerekek nagy többsége valószínű, hogy csak egyszer jut el a központba, már aki eljut. Az a néhány óra arra valóban elegendő, hogy felkeltsék az érdeklődésüket a média iránt, s elgondolkozzanak, hogy mit is fogyasztanak napról napra, a különböző felületekről, s hogy milyen veszélyei lehetnek a netnek. Ez persze nagyok sok, de mégis kevés, mert egyszeri alkalom. Ahhoz, hogy a fiatalok valóban tudjanak válogatni, hogy értően olvassanak, tévézzenek, netezzenek, hogy megfelelő, átgondolt tartalmakat készítsenek, s töltsenek fel a különböző felületekre, összehangolt stratégiára lenne szükség. Nem lehet kivétel az iskola, a család és maga a média sem, a jó oldalát mutatva. (Ezek persze csak a legfontosabb szereplők.) Minél több egyirányú hatás éri őket, annál jobban bizakodhatunk. Ebben a folyamatban lehet kiemelt szerepe a médiaértő-központoknak Sopronban, Budapesten, Debrecenben, és remélem, hamarosan az ország más pontjain is. Mert fontos lenne, hogy minél több tizenéves előtt táruljon fel ez a sokszor még titokzatos és vonzó világ, éljenek bárhol is az országban.

Kapcsolódó cikkek

Új konzultáció kezdődik

2021. 06. 16. | Munkatársunktól

– Magyarország legyűrte a járvány harmadik hullámát, ráadásul az egyetlen olyan hely az EU-ban, ahol több vakcina áll rendelkezésre, mint ahányan oltásra jelentkeztek – mondta Orbán Viktor a múlt heti Kormányinfón.