Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Tiszta levegőt az egészségért!
Fotó: illusztráció

Tiszta levegőt az egészségért!

| Cziráki Viktória | Városi hírek

Ősszel, a fűtési szezon kezdetekor megnő a levegőben az égésből származó káros anyagok koncentrációja. A tüdőbetegekre ez fokozott terhet ró, de az egészséges szervezetet is károsítja a szennyezett levegő.

Az emberi szervezetre az égésből származó, szénalapú részecskéknek gyulladást előidéző hatásuk van. Ilyen részecskék főként a robbanómotoros járművek használatával, illetve a ragasztó- és műanyag tartalmú anyagok tüzelésével kerülnek a levegőbe. A kisméretű részecske koncentrációemelkedése izgatja a nyálkahártyákat, köhögést és nehézlégzést válthat ki. – A tüdőben felszívódva gyulladásos folyamatok indulhatnak el, aminek következtében nő a vér alvadékonysága, és vérrögösödés léphet fel – mondta a Soproni Témának Czupponné Jákli Ibolya, a Soproni Gyógyözpont kardiológia–belgyógyászat összevont osztály főnővére. 

A káros hatások a szív- és érrendszeri betegek, pangásos- és koszorúérbetegek, illetve idült légúti betegséggel élők esetében fokozódnak. A levegőben szálló, például a járművek által kibocsátott gázok belélegezve a tüdőbe, majd onnan a vérkeringésbe és a szívbe jutnak, ahol növelik a szívroham és a szélütés kialakulásának a kockázatát. Csökken a tüdőkapacitás, hörgőtágulat alakulhat ki, és hosszú távon ezek az anyagok a rák kialakulásáért is felelhetnek.

– Megnövekedett károsanyag-koncentráció esetén a gyermekek, idősek, betegek – ameddig a határértéket meghaladó mértékű légszennyezés fennáll – kerüljék a szabadban való tartózkodást, illetve a szellőztetést! – javasolta Czupponné Jákli Ibolya. – Érdemes lenne a tömegközlekedést előnyben részesíteni, még a kényelmi szempontok feladásának árán is, nem csak magas légszennyezettség mellett.

Az avar és kerti hulladékok égetése tilos. Aki otthon vegyes tüzelésű kazánnal fűt, lehetőleg csak fával vagy szénnel tegye, a ragasztott vagy műanyagot tartalmazó anyagok növelik a légszennyezettséget. A dohányzás elhagyásával, a lakás tisztán tartásával, a vegyszerek (dohányfüst, gáztüzelésű berendezések égéstermékei, a szigetelőanyagokból, ragasztókból kipárolgó formaldehid, a légfrissítő aeroszolokból, dezodorokból esetlegesen felszabaduló kén-dioxid, különféle rovarirtó szerek) észszerű használatával a beltéri szennyező anyagok szintje hatékonyan csökkenthető.

Kapcsolódó cikkek