Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Tiszta lappal!

| Horváth Ferenc jegyzete | Városi hírek

„Egy város labdarúgásának felemelkedéséhez különböző utak vezet(het)nek. Sopronban most az alulról való építkezést választották.”

Mi tagadás, alaposan átrendeződött a soproni labdarúgás térképe… Az egykor szebb napokat látott helyi foci néhány év alatt a csúcsról ( Magyar Kupa-győzelem, nemzetközi szereplés, ötödik hely a legmagasabb osztályban) a mélybe zuhant. Hogy mi, miért és ki(k) miatt történt, azt majd egyszer talán kiderítik a sporttörténészek. A múlton nem érdemes rágódni, legfeljebb a tanulságok miatt érdemes felidézni (és tényszerűen feltárni) az eseményeket.

Nem a múlt, hanem a jövő miatt, mert nekem meggyőződésem, hogy egyszer tán – nem a távoli jövőben – megújul a soproni foci zömében soproni focistákkal. Mert annak nem volt semmi értelme – hiába játszott az SVSE a másodosztályban –, hogy máshonnan szerződtetett, viszonylag jól fizetett, de tehetségtelen focistákkal tömték tele a csapatot. Nem a játékosokat ítélem el – ők ennyit tudtak –, hanem a szűk látókörű szakmai és egyesületi vezetést. Ők voltak az igazi alkalmatlanok még ennek a viszonylag szerény feladatnak az elvégzésére is. Elnézést e kis kitérőért, mert ez már valóban a múlt.A jelen? Nos, erre mondják azt, hogy tiszta lappal indultak. A jelek azt mutatják, hogy az SC Sopron lehet a jövő letéteményese. A megyei első osztályban szereplő csapatuk és utánpótlásuk korszerű körülmények között, (az osztálynak) megfelelő anyagi és kiváló szakmai háttérrel készülhet hétről hétre a mérkőzésekre. Az majd csak később derül ki, hogy mindez mire elegendő, de az első forduló eredményei biztatóak.  (Sajnos a legutóbbi mérkőzésük egy tragikus haláleset miatt elmaradt. Lásd: Hétvégi labdarúgó hírek, 9. oldal.)

A legfontosabb azonban, hogy soproni fiatalok alkotják a csapatot, amit eddig annyira hiányoltak a szurkolók. Csak remélni lehet, hogy az évek óta tartó következetes szakmai munka eredményeként a tehetséges játékosok képesek lesznek magasabb osztályokban is helyt állni, de mire odáig juthatunk, addig a legjobb esetben is évek telnek el. Egy város labdarúgásának felemelkedéséhez különböző utak vezet(het)nek. Sopronban most az alulról való építkezést választották. Sokan bizakodunk, hogy ez az út is sikerhez és sok-sok, egészséges, sportot szerető fiatal felneveléséhez vezet.

Kapcsolódó cikkek

Ünneplőben a város

Ünneplőben a város

2019. 12. 18. | Munkatársunktól

Közeledik karácsony, a kereszténység fontos ünnepe. Sopron utcái, terei már hetekkel ezelőtt ünneplőbe öltöztek, az adventi koszorún is hamarosan meggyújtják a negyedik gyertyát. A meghitt hangulat ilyenkor nemcsak az épületekbe, hanem az emberi lelkekbe is beköltözik.

 

A nyugalom éve

2019. 12. 18. | Horváth Ferenc jegyzete

„A karácsonyi ünnepkör a megbocsájtás és a megbékülés időszaka is. Ezekben a napokban emelkedjünk felül sérelmeinken, hagyjuk magunk mögött a békétlenséget, s ha sikerül, akkor óvjuk és őrizzük meg a következő évre is!”