Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Térhatású zebra

| Horváth Ferenc jegyzete | Városi hírek

Szerencsére a közlekedők nagy többsége betartja az írott és íratlan szabályokat, de mégis előfordulnak kisebb és sajnos súlyosabb balesetek is. Néha csak a szerencse menti meg a zebrán átrohanó gyerekeket, az elmélázó (jobbára idős) felnőtteket vagy a kerékpárral áthajtókat.

A forgalmas úttesteken való gyalogos átkelés néha hajmeresztő helyzeteket eredményez, különösen ott, ahol nincs közlekedési lámpa. Hiába tudjuk, hogy a zebrákon a gyalogosok élveznek előnyt, az autósoknak és motorosoknak pedig úgy kell megközelíteniük a gyalogátkelőt, hogy előtte adott esetben biztonságosan megállhassanak. Persze azért nagyon fontos, hogy a gyalogosok, mielőtt lelépnek a járdáról, körülnézzenek, és csak akkor folytassák útjukat, ha meggyőződtek a biztonságos átkelésről. Szerencsére a közlekedők nagy többsége betartja az írott és íratlan szabályokat, de mégis előfordulnak kisebb és sajnos súlyosabb balesetek is.

Néha csak a szerencse menti meg a zebrán átrohanó gyerekeket, az elmélázó (jobbára idős) felnőtteket vagy a kerékpárral áthajtókat. Ők, ha nem szállnak le, szabálytalanságot követnek el, s volt már rá bírói példa, hogy baleset esetén nem az autóst ítélték el, hanem a kerékpárost. Szóval mindannyian tudjuk, hogy milyen veszélyes a gyalogos átkelés, és így vannak ezzel világszerte. Ezért kísérleteznek különböző megoldásokkal. Sopronban például sötétedés után külön megvilágítják a zebrákat, máshol élénk színekkel övezik, megint máshol „fekvőrendőrrel” kombinálják. Bizonyára még más megoldások is léteznek, de az egyik legérdekesebb újítás a híradások szerint egy izlandi kis faluban látható.

Ez nem más, mint egy térhatású zebra, ahol fehér csíkokat úgy festették az úttestre, mintha térbeli hasábok felső oldalai lennének. Az autósok messziről ezt úgy érzékelik, mintha valóságos beton hasábokon kellene áthajtaniuk, ezért automatikusan lassítanak. A kísérlet eddig bíztató, de mi történik, ha az autósok megszokják majd a látványt (elsősorban a helyiek), és rögzül bennünk, hogy ez csak optikai csalódás, és újból rutinból vezetnek. Mindenesetre kísérletnek jó, de addig is, míg nem létezik százszázalékos megoldás (félek, még sokáig kell rá várni), csak önmagunkban bízhatunk igazán, abban, hogy megfontoltan, egymásra figyelve közlekedünk, akár autóval, akár kerékpárral vagy gyalogosan.

Kapcsolódó cikkek

Ünneplőben a város

Ünneplőben a város

2019. 12. 18. | Munkatársunktól

Közeledik karácsony, a kereszténység fontos ünnepe. Sopron utcái, terei már hetekkel ezelőtt ünneplőbe öltöztek, az adventi koszorún is hamarosan meggyújtják a negyedik gyertyát. A meghitt hangulat ilyenkor nemcsak az épületekbe, hanem az emberi lelkekbe is beköltözik.

 

A nyugalom éve

2019. 12. 18. | Horváth Ferenc jegyzete

„A karácsonyi ünnepkör a megbocsájtás és a megbékülés időszaka is. Ezekben a napokban emelkedjünk felül sérelmeinken, hagyjuk magunk mögött a békétlenséget, s ha sikerül, akkor óvjuk és őrizzük meg a következő évre is!”