Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Tegye le a cigarettát!

Tegye le a cigarettát!

| Cziráki Viktória | Városi hírek

A dohányzás első helyen áll a megelőzhető halálokok körében, évente sok millió ember életét követeli. A legtöbb függő még tinédzser korában szokik rá a cigarettára. A WHO célja, hogy a dohányzás a fiatalok körében is csökkenjen.

A nemdohányzók világnapja alkalmából a dohányzás veszélyeire, a visszaszorítás szükségességére hívják fel a figyelmet. – Magyarországon is csökkenő tendencia figyelhető meg a dohányzás tekintetében, ugyanakkor az is kiderül a statisztikákból, hogy egyre fiatalabb korban gyújtanak rá a tinik – mondta a Soproni Témának dr. Bártfai Liza PhD, a Soproni Gyógyközpont Rehabilitációs Intézetének edukátora. – Praxisomban előfordult, hogy úgy nyilatkozott a páciens: 5 évesen kezdett el dohányozni. Ez természetesen extrém eset, de ma Magyarországon a 12 évesek 4,5 százaléka dohányzik. A 2 évvel idősebbek között már 13, a kilencedik évfolyamosoknál 20, a tizenegyedik osztályba járóknál pedig a 37 százalék ez az arány.  

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felmérése szerint évente 1,7 millió gyerek hal meg a környezetszennyezés, illetve a passzív dohányzás vagy a rossz higiénés környezet miatt. A dohányzó felnőtt közelében felnövő gyerek könnyebben lesz a káros szenvedély rabja, ráadásul a passzív dohányzás jelentősen növeli a fiatalkori szívinfarktus kockázatát. – Ha a szülő maga is dohányzik, akkor a gyerek számára ez természetes lesz, és nehezebben számon kérhető, ha fiatalon maga is kipróbálja. De nemcsak ez tény, hanem az is, hogy ha valaki folyamatosan ki van téve a cigarettafüstnek, akkor egyrészt a függőség könnyebben kialakul nála, másrészt a mindennapos dohányfüst a szervezetében komoly károkat okoz – tette hozzá az edukátor. – Léteznek bizonyos innovatív, eredetileg ártalomcsökkentési céllal piacra dobott eszközök, melyek a dohányzás modern alternatívájaként menőnek tűnhetnek. Ezek legfontosabb „piaca” a fiatal korosztály. Arról azonban sajnos szó sincs, hogy ezek az eszközök kevésbé lennének károsak, így óva intek mindenkit a használatuktól.

A leszokni vágyó dohányosok rendelkezésére áll a telefonos leszokás támogatás lehetősége is. A 06/80–44–20–44 ingyenes zöld számon szakemberek segítenek a leszokásban, de a www.cikiacigi.hu és a dohanyzasvisszaszoritasa.hu honlapokon is találnak számtalan hasznos információt.

Kapcsolódó cikkek