Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Tégla a soproni népszavazásról
Gál Veronika vitte el a Liszt-központba a téglát, amelyet édesapja talált. Fotó: Elek Szilveszter

Tégla a soproni népszavazásról

| Elek Szilveszter | Városi hírek

A soproni népszavazással kapcsolatos tégla okozott izgalmakat városunkban a téma iránt érdeklődők számára. A régiség kis híján az enyészeté lett, most bárki megtekintheti.

– Meglep, hogy ilyen nagy érdeklődés övezi ezt a téglát – mondta Gál Miklós, a régiség tulajdonosa. – Úgy 10 éve Sopronbánfalván lebontottak egy régi épületet, és csak egy törmelékkupac maradt utána. Ebben sok monogramos tégla volt, de olyan, mint ez, csak egy. Pedig alaposan átforgattam a kupacot, mert az említett darab mintája felkeltette az érdeklődésemet: két alak látható rajta, amint valamit beledobnak egy tárolóba.

A vállalkozó a témában avatott ismerősétől tudta meg, hogy a tégla a soproni népszavazás kapcsán készült, a rajta lévő személyek pedig a voksukat dobják az urnába. A kuriózum aztán évekig pihent a gyűjtőnél. Végül a lánya, Gál Veronika vitte el a Liszt-központba, mert azt gondolta, talán az egyik népszavazás köré szervezett programon felkelti a szakértők figyelmét. A veszprémi Téglagyűjteményhez irányították, ahol leírták, hogy a régiség téglajele valószínűleg 1922-ben készült Sopronban, Friedrich István kezdeményezésére.

Gál Miklós úgy tudja, ebből a téglából csak két ismert darab van. Az ő példányát az érdeklődők december 20-ig tekinthetik meg a Liszt-központ aulájában található kiállításon. A tulajdonos a tervek szerint a későbbiekben felajánlja a téglát egy közgyűjteménynek. 

Kapcsolódó cikkek