Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Tavaszias arcú tél
Tavaszias arcát mutatta hétvégén az időjárás FOTÓ: GRIECHISCH TAMÁS

Tavaszias arcú tél

| P. Horváth László | Városi hírek

A korábbi feljegyzések alapján idén még korai lenne temetni a telet. Tavaly az első márciusi hajnal térségünkben -20 Celsius-fok körüli hőmérsékletet hozott. Az is igaz, hogy egyre csökken a fagyos napok száma a leghidegebb évszakban.

– A hónap első tíz napja enyhe idővel telt, és sokat sütött a nap. A tél legmagasabb hőmérsékletét is nemrég mértük, február 2-án 14,6 fokig emelkedett a hőmérséklet Sopronban – mondta el lapunknak Kiss Márton, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) észlelő- hálózati koordinátora. – Változatos időnk lesz a hónap második felében is, de komoly hidegektől nem kell tartanunk. Úgy tűnik, az átlagnál ismét enyhébb telet zárunk. Fontos megjegyezni, hogy tavaly az igazi tél február végén érkezett meg, az első márciusi hajnal térségünkben -20 fok körüli hőmérsékleteket hozott. Már csak ezért sem érdemes temetni a telet. A korábbi feljegyzések is tanúsítják, hogy nem egy március hozott még a téli hónapoknál is keményebb, havas időjárást.

 Kiss Márton hozzátette: a tendenciákat nézve az látszik, hogy a februári középhőmérséklet is évtizedről évtizedre emelkedik. – Az 1981–2010-es időszakot vizsgálva az állapít- ható meg, hogy Sopronban a három téli hónap hőmérsékleti átlaga mindig nulla fok felett volt – emelte ki a szakember. – Egyedül a hegyvidéken lévő völgyekben – a hidegvízvölgyi mérőállomáson – találunk olyan foltokat, ahol tartós volt a fagy. A tél hátralévő részében még kiadósabb csapadékra, akár hóra lenne szükség, hogy tavaszra feltöltődjenek a talaj mélyebb rétegei is nedvességgel. Ugyan nem szeretjük, de a természetnek még jól jönne egy keményebben fagyos idő- szak: -10 fokot elérő lehűlés még idén nem volt. 

Mint megtudtuk, februárban a legmelegebbet Sopron környékén 2004-ben mérték, akkor 5-én Fertőrákoson 22,2 fokig emelkedett a hőmérséklet. 

Emlékezetes 1998 február- ja szintén 22,2 fok volt, és a hónap második felében alig-alig csökkent 15 fok alá a nappali hőmérséklet. A leghidegebb -29,9 fok volt, ez már a történelmi idők- be veszik, ugyanis 1929. febru-ár 11-én jegyezték fel. – Látható, hogy nemcsak áprilist nevezzük joggal szeszélyesnek, de február is kiérdemli ezt a jelzőt. A soproni abszolút hőingás ebben a hónapban 52,1 fok. A legvastagabb hótakaró Sopronban 57 centiméter volt, ezt 1969. február 18-án reggel rögzítették – zárta Kiss Márton.

Kapcsolódó cikkek